Ballina Blog

Smoothie i gjelbërt – Një pije e shëndetshme dhe freskuese për ditët e nxehta

Dr Ismail Lutolli, Specialist pediatër, Subspecialist Dietolog– Nutricionist Subspecialist Hematolog- OnkologPërbërësit: Disa gjethe spinaqi3 karota mesatare3 kërcelli i gjethes së majdanozit3 kërcell selino me gjethePak xhenxhefil të integruar3 mollë mesatareNjë pjesë të vogël nga limoni1.5- 2 dcl ujë ne varesi te shijes qe deshirojme Përgatitja:Vendosni të gjithë përbërësit në një blender...

Ushqimet që ndihmojnë pacientët me kancer

Dr.Ismail Lutolli Subspecialist Dietolog-Nutricionist Subspecialist Hematologji-Onkologji Pediatrike Ushqimi mund të jetë një sfidë e vërtetë për ata pacientë që kanë kancer, duke marrë parasysh që sistemi i tyre imunitar jo vetëm që dobësohet nga qelizat malinje, por edhe nga trajtimi. Duke ju nenshtruar procesit të kimioterapisë, radioterapisë e cila mund të çojë në...

Një fëmijë duhet të kalojë një ditë me shi në ambientin e jashtëm?

Dr.Ismail Lutolli PediaterSubspecialist Dietolog-Nutricionist                                                                                                          ...

Pse fëmijët duhet të ecin zbathur herë pas here?

Dr.Ismail Lutolli Pediater, Subspecialist Dietolog - Nutricionist Subspecialist  Hematologji dhe Onkologji Pediatrike Stu. Subspecialist Gastro hepato enterologji Pediatrike  Megjithëse prindërit shqetësohen se foshnjat do të ftohen nëse janë pa çorape , është mirë që herë pas here të jenë zbathur. Sigurisht, kjo nuk do të thotë që ata duhet...

SI T`A INKURAJONI FËMIJËN TUAJ QË TË FLAS

Rudina Hysiqi- LOGOPEDE Si një vogëlush, fëmija juaj fillon të zotërojë gjuhën me hapa të vegjël dhe të sigurt. Por, ju mund ta inkurajoni edhe më shumë të folurin e tyre me ide të përditshme të lojës. E folura e vogëlushit tuaj do të fillojë të shpërthej dita ditës. Megjithëse fëmija juaj ka mësuar...

Udhëzime për prindërit dhe mësuesit: Si të ndihmojmë një fëmijë me Mutizem Selektiv

Arber Zeka – Psikolog Klinik dhe Psikoterapeutë Fëmijët me mutizem selektiv flasin në shtëpi, por nuk janë në gjendje të flasin në ambiente më publike, pran njerëzve të pa njohur, apo përfshirë në mënyrë specifike nuk janë të gatshëm të flasin në shkollë. Ky shkrim është për prindërit dhe mësuesit të cilët pyesin nëse...

Ku të paraqitem për ndihmë te psikiatri, psikologu apo neurologu?

Është një pyetje që shpesh paraqet një dilemë kolosale tek pacientët me stres, pagjumësi, nervoz, ankth apo depresion. Ne veqanti kjo dilemë është mjaft e theksuar tek pacientët të cilët asnjëherë më parë nuk kane biseduar me një profesionist të shëndetit mendor për këtë qeshtje dhe kanë synim ta realizojnë vizitën e parë. Prandaj ballafaqimin me profesionistin...

Kur ne e injorojmë rënkimin e shpirtit tonë

Pjesa III Përpara se të kaloj tek metodat e shërimit të “fëmijës së brendshëm” dua ti sjell akoma edhe ca fakte mbi neurofiziologjinë e trurit të fëmijës, të përshkruara në mënyrë fare të thjeshtë. Tek fëmija i vogël, shumica e proceseve psikologjike dhe kognitive si p.sh. të menduarit logjik, arsyeja dhe...

Kur ne e injorojmë rënkimin e shpirtit tonë

Pjesa ll Nuk ka njëri që t’mos ketë përjetuar ndonjëherë në lëkurën e vet sjelljet arrogante, agresivitetin verbal e mbase dikush ndoshta edhe atë fizik nga njerëzit me të cilët ka të bëjë. Ushtruesit e këtyre sjelljeve pasi që të qetësohen e dijnë që reagimi i tyre ishte i gabuar dhe joadekuat dhe se...

Kanella

Kanella nuk është vetëm një erëz e shijshme, por ajo ka përfitime shëndetësore për shkak të vetive antioksiduese dhe anti-inflamatore. Përdorimi i kanellës është i lejuar gjatë procesit të shtatzënisë, madje ka shumë përfitime shëndetësore siç janë: ulja e rrezikut të infeksioneve siç janë ftohja dhe gripi, duke ndikuar në rritjen e sistemit imunitar.Kanella...