Çfarë është Skleroderma?


👉 Skleroderma është një sëmundje afatgjatë që prek lëkurën, indin lidhës dhe organet e brendshme. Ndodh kur sistemi juaj imunitar bën që trupi juaj të prodhojë shumë proteina kolagjeni, një pjesë e rëndësishme e lëkurës tuaj.
📢 Skleroderma nuk është ngjitëse apo infektive, që do të thotë se nuk mund ta merrni atë nga njerëzit e tjerë. Nuk ka shërim, por trajtimi mund të lehtësojë simptomat tuaja në mënyrë që të ndiheni më mirë.
☄️ Skleroderma prek femrat më shpesh sesa meshkujt dhe më së shpeshti shfaqet ndërmjet moshës 30 dhe 50 vjeç. Ndërsa nuk ka kurë për sklerodermën, një shumëllojshmëri trajtimesh mund të lehtësojnë simptomat dhe të përmirësojnë cilësinë e jetës.

🗣 Simptomat mund të prekin shumë pjesë të trupit tuaj. Ato përfshijnë:
🖌 Lëkurë e ngurtësuar ose e trashur që duket me shkëlqim dhe e lëmuar. Është më e zakonshme në duart dhe fytyrën tuaj.
🖌 Fenomeni i Raynaud
🖌 Ulçera ose plagë në majë të gishtave
🖌 Njolla të vogla të kuqe në fytyrë dhe gjoks
🖌 Njolla të forta në formë ovale në lëkurën tuaj
🖌 Probleme me gëlltitjen
🖌 Nyje të dhimbshme ose të fryra
🖌 Dobësi muskulore
🖌 Sytë ose goja e thatë (sindroma Sjögren)
🖌 Ënjtje, kryesisht e duarve dhe gishtërinjve tuaj (edemë)
🖌 Frymëmarrje e shkurtër
🖌 Dhimbje barku dhe fryrje
🖌 Urthi
🖌 Diarreja
🖌 Humbje peshe pa ndonjë shkak të qartë

👉 Çrregullimet autoimune dëmtojnë jetën e pacientëve dhe familjeve të tyre. Prandaj, ne sigurohemi që pacientët tanë dhe të dashurit e tyre të jenë të lidhur me shërbimet që u nevojiten. Ne besojmë se të kuptuarit e sëmundjes tuaj është një pjesë e rëndësishme e procesit të trajtimit dhe ne ofrojmë materiale dhe shërbime edukative për të gjithë pacientët tanë dhe familjet e tyre.

scleroderma

Dr. Besim A. Demolli Reumatolog