Çfarë është sëmundja ADDISON?


✅Sëmundja Addison është një gjendje në të cilën gjëndrat mbiveshkore nuk punojnë mirë.

✅Cilat janë simptomat e sëmundjes Addison?
Disa njerëz mund të mos kenë simptoma. Të tjerët mund të ndihen të dobët, i lodhur, ose probleme me lukth; gjithashtu mund të ketë humbje peshe, humbje të oreksit, presion të ulët të gjakut, depresion, ose ndryshimet në lëkurë dhe flokë. Mund të jetë i pranishëm errësimi i lëkurës mbi nyjet, gjunjë, bërryla, gishtat ose buzët, rrudhat e pëllëmbëve dhe mukozave. Njerëzit me krizë addisonike kanë një sëmundje më të rëndë, kjo është një urgjencë mjekësore.

✅Si diagnostikohet sëmundja Addison?
Mjeku do të urdhërojë analiza laboratorike të gjakut dhe urinës dhe matjet e hormoneve të gjëndrave mbiveshkore. Mund të jenë gjithashtu të nevojshme skanimet me rrezet x dhe CT (tomografia e kompjuterizuar) e gjëndrave mbiveshkore.

✅Si trajtohet sëmundja e Addison?
Barnat për të zëvendësuar hormonet e mbiveshkoreve. Këto barna funksionojnë mirë për këtë sëmundje të përjetshme.
Dr. Amir Rexhepi Endokrinolog