Trajtimi i depresionit në Psikoterapinë Trupore

Nga Arber Zeka
Psikoterapist & Psikolog
EABP & WAPP

Shumica e njerëzve ndjehen të pakënaqur ose të depresuar herë pas here, por se dallon kur ekziston një dallim në mes kësaj ndjenje dhe kur ndikon në tërë mendjen dhe trupin tonë për një kohë të gjatë. Kjo i pakëson seriozisht pesë aktivitetet tona themelore, me humbjen të këtyre kënaqësive, mendoni se nuk keni kontroll mbi ndjenjat ose vetën tuaj. :

 • Energjinë për të vepruar
 • Gjumin
 • Aftësinë ton për ta përballuar jetën
 • Oreksin dhe
 • Aktivitet tona seksuale

Depresioni mund të shkaktohet nga një humbje e rëndë, siç mund të jetë vdekja e një të dashur, shkëputja e një marrëdhënie, humbja e punës ose humbja financiare. Mund të vijë pas një sëmundjeje, operacioni ose lindjeje. Depresioni gjithashtu mund të zhvillohet pa asnjë arsye të dukshme.

Depresioni shihet zakonisht në adoleshencë, moshë mesatare (si burra dhe gra), moshën e pensionit dhe në të moshuarit. Kjo është një nga sëmundjet më të zakonshme në mjekësisë, e parë në mbarë botën dhe shpesh është e ngatërruar me sëmundje të tjera.

Ju mund të përjetoni shumë simptoma, fizike dhe emocionale. Disa, ose shumë nga simptomat e mëposhtme mund të përjetohen: një ndjenjë të mos qenë në gjendje për të përballuar jetën (p.sh., mungesa e shpresës, pafuqisë); lodhje e vazhdueshme; problemet e gjumit; tërheqje nga shumë ndërveprime dhe aktivitete; probleme me ushqimin (p.sh. oreksi i dobët); humbja e interesit në gjëra të tilla si seksi; pamundësia për të shijuar gjëra normalisht të kënaqshme; tension dhe ankth; nervozizëm, zemërim ose frikë; ndjenjat e fajit ose të pavlefshmërisë ose të padëshiruar; vështirësi në përqendrim dhe marrjen e vendimeve; dhimbje koke, kapsllëk ose dispepsi.

Intensiteti i simptomave mund të ndryshojë gjatë gjithë ditës dhe zakonisht janë më keq kur të zgjohen në mëngjes. Nëse ata janë të rënda, ju nuk mund të ndjeheni sikur jetoni fare.

Vetëvrasja është një rrezik real. Pothuajse 70 për qind e vetëvrasjeve janë për shkak të depresionit. Gjithashtu, pasi njerëzit e depresionuar mund të jenë sfidues për të jetuar ose për t’u rrethuar, ka shpesh prishje të marrëdhënieve, duke përkeqësuar situatën:

 • Depresioni është një sëmundje.
 • Është më e zakonshme se sa është realizuar.
 • Kjo ndodh vetëm; askush nuk duhet të fajësohet.
 • Ndikon në funksionet themelore të energjisë, gjinisë, oreksit dhe gjumit.
 • Mund të jetë vdekjeprurëse nëse nuk trajtohet.
 • Mund të shkatërrojë marrëdhëniet.
 • Ajo i përgjigjet mirë trajtimit, të dy me psikoterapi dhe nganjëherë ka nevojë për ilaçe.

Psikoterapia Trupore (Somatike) me qasjen e saj holistike në përvojën e trupit / mendjes punon mirë me simptomat emocionale dhe fizike të lidhura me depresionin. Me disa raste ne mund të punojmë drejtpërsëdrejti me terapi dhe aty ku është e nevojshme ose e përshtatshme, punoj në bashkëpunim me profesionistë të tjerë për të siguruar një qasje multi-modale për të mbështetur dhe punuar me anë të shkakut ose katalizatorëve dhe simptomave prezentuese. Të dy eksplorimi njohës dhe karroca integruese punojnë mirë për të eksploruar përvojat themelore ose shkaqet që mund të luajnë një rol me depresionin.

 

Çfarë të presësh!

Psikoterapia Trupore kombinon terapinë e diskutimit (konsultimin) me atë që ndonjëherë konsiderohet forma alternative e terapisë fizike, përmes lëvizjeve apo prekjeve. Psikoterapeuti në këtë rast ju ndihmon të ringjallni kujtimet e përvojave traumatike dhe i kushtoni vëmendje çdo përgjigjeje fizike që sapo keni gjetur kujtesën. Teknika fizike, të tilla si frymëmarrja e thellë, ushtrimet e relaksimit dhe meditimi, përdoren më pas për të ndihmuar në lehtësimin e simptomave. Disa nga teknikat fizike që mund të përdoren me psikoterapinë trupore përfshijnë vallëzimin, stërvitje, joga, ose lloje të tjera të lëvizjes, puna vokale, dhe masazh.

 

Si funksionon?

Teoria prapa psikoterapis trupore është se mendja, trupi, psika dhe emocionet janë të gjitha të lidhura me njëra-tjetrën. Si rezultat, stresi i ngjarjeve të kaluara emocionale dhe traumatike ndikon në sistemin nervor qendror dhe mund të shkaktojë ndryshime në trup dhe madje edhe në gjuhën e trupit, shpesh duke rezultuar në shprehje të ndryshuara të fytyrës dhe qëndrim, si dhe dhimbje fizike. Nëpërmjet zhvillimit të ndërgjegjësimit të lidhjes së trupit mendor dhe përdorimit të ndërhyrjeve specifike, psikoterapinë trupore ju ndihmon për të liruar tensionin, zemërimin, frustrimin dhe emocionet e tjera që mbeten në trupin tuaj nga këto përvoja negative të kaluara. Qëllimi është të ndihmoni që të jeni të lirë nga stresi dhe dhimbja që ju pengojnë të angazhoheni plotësisht në jetën tuaj.

 

Pse duhet ta kërkoni një psikoterapeut trupor!?

Psikoterapeuti trupor mund të integron në praktika të tjera të psikoterapisë dhe këshillimit. Kërkoni një profesionist të licencuar dhe me përvojë të shëndetit mendor me trajnime të avancuara dhe të mbikëqyrur në teknikat e terapisë somatike (psikoterapisë trupore). Përveç gjetjes së dikujt me sfondin e duhur arsimor, përvojën dhe qasjen pozitive, kërkoni një terapisë me të cilin ndjeheni mirë duke diskutuar çështje personale.

Për shumicën e njerëzve, konsiderata më e rëndësishme është që të ketë një psikoterapeut brenda distancës relativisht të lehtë për udhëtimi, kështu që duhet të bëjmë një kërkim për të gjetur personin ideal (aspektin gjeografik). Konsiderata të tjera mund të jenë: psikoterapeuti të jetë burrë apo grua, më i vogël ose më i lartë, apo diçka tjetër shembull aspekti financiare, psikoterapeut i cili përdor punë të padobishme apo jo. Është mirë që të kontaktoni disa psikoterapeut të mundshëm dhe të shihni se cili ju bënë që të ndiheni më i rehatshëm.

Duke na shkruar privat të “Familja dhe Shëndeti” ju mund të gjeni një psikoterapeut apo edhe pse jo një psikolog të përshtatshëm. Shumë nga anëtarët tanë përfshijnë një sfond të pasur që përfshin disa modalitete dhe orientime teorike që u mundësojnë atyre që t’ju mbështesin në një mënyrë profesionale./Familjadheshendeti.com