Fakte interesante

Nga Ide Azi

Çfarë dimë për trupin tonë?

Kjo pyetje duket e thjeshtë por u bën  shumë kërkime nga studiues dhe madje edhe mjekë.
Këtu janë disa fakte interesante që mund të na bëjnë të mendojmë se trupi ynë është rregulluar në një mënyrë shumë më komplekse sesa mendonim.

Le të fillojmë me trurin, organi ynë më kompleks por më i panjohuri.

1. Truri nuk “ndjen” dhimbjen.
Raportohet nga mijëra receptorë shqisorë të dhimbjes, dhe vetë truri nuk ka qeliza që të ndiejnë dhimbjen.

2. Numri i ëndrrave varet nga KI (koeficienti i inteligjencës).

3. 80% e trurit tonë është bërë nga uji. Pesha mesatare e saj është 1.3 kg në moshën 18 vjeç.

në trurin tonë mund të mbajë 5 herë më shumë informacione se çdo enciklopedi.

5. Me fjalë të tjera, truri mund të përmbajë nga 3 deri në 1000 terabajt.

Në krahasim, Arkivat Kombëtare të Mbretërisë së Bashkuar që përshkruajnë nëntë shekuj histori janë vetëm 70 terabajt.

6. Truri është më aktiv gjatë natës.

7. Truri ka nevojë për energji sa një llambë me 10 vat.

9. Truri konsumon më shumë oksigjen se çdo organ tjetër, duke përdorur 20% të oksigjenit që qarkullon në gjak.

10. Truri nuk fle.

11. Qelizat nervore riparohen, dhe neuronet e trurit formohen gjatë gjithë jetës.

12. Qeshja përfshin të paktën pesë zona të trurit.

Faktet e tjera rreth trupit të njeriut:

13. Acidi gastrik nga stomaku mund të shpërndajë edhe brisk  rroje.

14. Flokët e njeriut jetojnë nga 3 deri në 7 vjeç.

15. Flokët e grave janë dy herë më të hollë se flokët e meshkujve.

16. Ne humbim 60 deri në 100 qime çdo ditë.

17. Zemra jonë krijon presion të mjaftueshëm për të shprishur gjakun në 7.5 m.

18. Çdo 3 deri në 4 ditë stomaku ynë është tërësisht i rifreskuar.

19. Lëkura bën të njëjtën gjë për 27 ditë: humbim çdo orë 600 000 copëza të lëkurës.

20. Gjatë gjumit tonë,  trupi ynë zgjerohet me 8 mm dhe  tkurret përsëri në fund të ditës.

21. Sipërfaqja e përgjithshme e mushkërive tona është madhësia e një fushe tenisi.

22. Mushkëria e majtë është më e vogël se e djathta.

23. Çdo hap i bën 200 muskuj punë.

24. Në 30 minuta trupi ynë gjeneron sa më shumë energji sa duhet për të vluar 1.5 L ujë.

25. Ne përdorim 17 muskuj për buzëqeshje dhe 43 për të shprehur pakënaqësinë tonë.

26. 3 milion qeliza vriten çdo minutë në trupin tonë.

 

             “Trupi ynë, pluhuri yll”

27. Trupi ynë ka molekulën më të madhe të natyrës – kromozomin e parë.

28. Ai përbëhet nga 10 miliardë atome, dhe mund të mbajë një numër të madh gjenesh.

29. Trupi i një njeriu të rritur përbëhet nga 7 miliardë   (7 × 1027) të atomeve.

30. Përkundër kësaj, atomet që përbëjnë trupin tonë janë bërë kryesisht nga boshllëku.

31. Pa këtë, trupi mund të ngjesh në një vëllim të barabartë me një kub me anë të 1/500 cm.

32. Çdo atom në trupin tonë është miliarda vjeç.

33. Shumica e trupit tonë dhe elementi më i bollshëm në univers, hidrogjeni, u krijua gjatë Big Bang 13.7 miliardë vjet më parë.

34. Elemente të tjerë atomikë si karbon dhe oksigjen u krijuan nga yjet 12.7 miliardë vjet më parë.

35. Ai u projektua në hapësirë ​​gjatë shpërthimit të yjeve.

36. Shkencëtarët konsiderojnë se trupi i njeriut është bërë nga pluhuri yjor./Familjadheshendeti.com