Çfarë do të thotë të mendoni pozitivisht ?

Nga Arber Zeka – Psikoterapist

Neve gjithnjë na është thënë të mendojmë pozitivisht në një kohë të caktuar në bazë të një situate që duhet të përballemi më të dhe për ne nuk ka qënë fare e lehtë. E pra, në të vërtetë mendimi pozitiv është një proces me të cilin krijojmë mendime që konsiderohen pozitive, të rehatshëme për ne. Është nga këto mendime pozitive kur përqendrohemi tek ato duke na mundësuar që ti shfaqim dëshirat tona nëpërmjet tyre, duke na dhënë energji që të kemi sukses dhe mos të kemi frikë se do të dështojm. Kur mendojmë pozitivisht, bëjmë atë që duhet të bëjmë, bëjmë atë që ato mendime ti bëjmë të vërteta për ne. Kështu shfaqën mendimet që ne kemi punuar për vetën ton. Kur mendojmë negativisht, shfaqën mundimeve negative në jetën tonë të cilat vetë i kemi prodhuar.

Mendimet pozitive na bëjnë të përpiqemi të jetojmë jetë pozitive. Është kaq e thjeshtë.

Në mënyrë që një person të kuptojë plotësisht se sa positivitet i fuqishëm dhe efektiv mund të ketë në jetën tonë, ne duhet të kuptojmë se si funksionon mendja. Në rastin e të jetuarit në pozitivitet, si mendja nënndërgjegjeshëm ashtu edhe vetëdijshëm duhet të programohen pozitivisht, për të thënë kështu. Pozitiviteti është një mendim që duhet të jetë në thelbin e të gjitha mendimeve dhe veprimeve tona për të manifestuar se çfarë duam nga jeta jonë. Kur ne e kushtojmë veten të pranojmë vetëm atë që është pozitive, atëherë ne themi në fakt se ne nuk do të kemi asgjë më pak se ajo që është e mirë dhe e dobishme në jetën tonë. Mendja punon në atë mënyrë që të gjejë atë që kërkon. Nëse kërkon gjëra pozitive, kjo është ajo që do të gjejë.

Të qenit pozitiv nuk është gjë e lehtë, sidomos në një botë me kaq shumë negative që janë në rrugën tonë. Kjo është mënyra se si ne merremi me negative që na bëjnë pozitive pavarësisht prej tyre. Të gjitha besimet dhe njohuritë tona vijnë nga mendja nënndërgjegjeshëm dhe vetëdijshëm. Kjo është ajo që na jep mendimet tona dhe si i afrohemi jetës. Një nga gjërat e para që duhet të bëjmë, për të jetuar pozitivisht, është të sigurohemi që ato biseda që kemi me veten dhe veten tonë janë gjithmonë pozitive. Zërat e brendshëm duhet gjithmonë të jenë pozitivë. Nëse jemi negativë me ndjenjat tona, si mund të jemi pozitivë me ndonjë gjë tjetër në jetën tonë?

 

Negativiteti, në thelb, nuk është asgjë më shumë se rezistenca dhe dorëheqja për të mos qenë pozitive.

Pra, sapo të vendosni me vetëdije do të jetoni një jetë pozitive, atëherë ju e përforconi idenë në nënndërgjegjeshëm tuaj me dialogun tuaj të brendshëm. Gjëja tjetër është të shohësh se çfarë të bën të ndizësh kalimin negativ në vetvete. Kur vëreni shkaktarët, atëherë ju mund ti ndaloni që të mos reagoni negativisht dhe tju vendosni në një kuadër negativ të mendjes. Kjo është më e lehtë se sa të bëhet, por sapo të filloni të zini veten kur mendimet tuaja të bëhen negative dhe ti ndryshoni ato në një pozitive, bëhet më e lehtë. Sa më shumë të jeni të vetëdijshëm se jeni kur jeni negativ dhe ndryshoni atë kur lind, do të vëreni se jeni duke ndryshuar gjërat që janë negative në jetën tuaj si pozitive. Mendimet pozitive krijojnë veprime pozitive dhe japin rezultate pozitive.

Mendimi me pozitivë është parimi kryesore në Psikoterapin Pozitive:

Parimi i #Shpresës

Parimi i Shpresës – nënkupton të ndihmojm për të kuptuar qëllimin e problemit ose të kuptojmë qëllimin e konfliktit. Prandaj, konflikti/problemi do të ri-interpretohet në mënyrën pozitive (interpretim pozitivë).

Disa shembuj:

  • Çrregullimi i gjumit është aftësia për të qenë vigjilent dhe për të qëndruar pa gjumë.
  • Depresioni është aftësia për të reaguar me emocionalitet më të thellë ndaj konvikteve.
  • Anorexia është aftësia për të qëndruar pa ngrenë dhe për t'u identifikuar me urinë e botës.

Përmes kësaj pikëpamjeje pozitive ndryshon qëndrimi, jo vetëm për problemin, por edhe për mjedisin. Prandaj, sëmundjet kanë një funksion simbolik që duhet të njihet nga ne.

Thjesht shiko edhe një perspektivë tjetër./Familjadheshendeti.com