Sëmundjet e zemrës gjatë festave të fund vitit

Nga Gëzim Berisha – Kardiolog

Një studim i ri suedez i bazuar në të dhënat statistikore të pacientëve të grumbulluara për 16 vite tregon se gjatë festave të fundit vitit (krishtlindjet dhe festa e vitit te ri) rritet rreziku për sulm në zemër dhe sëmundjet e tjera akute të zemrës deri 38% në natën e krishtlindjeve dhe deri 20% në ditën e vitit të ri.
Studimi ka treguar se nga ky fenomen më të prekur janë njërëzit e moshuar dhe ata me sëmundje të tjera kronike që kanë qenë më të prekurit nga stresi emocional i shkaktuar nga këto festa.
Ky studim sygjeron poashtu se faktor tjetër kontribues mund të jetë konsumimi i tepërt i alkoolit dhe ushqimit, si dhe mungesa e gjumit të kombinuara me ekspozim në temperatura të ftohta.
Anda KUJDES sepse festat e fundit vitit janë në prag. /Familjadheshendet.com