Perime të pasura me Vitaminën A

Hani fruta dhe perime, sepse kanë vitamina që janë të dobishme”. Shumica prej nesh u rriten me këto fjalë. Këto këshilla të thjeshta përmbledhin një të vërtetë: Vitaminat janë thelbësore për funksionimin e duhur të trupit, si për shembull vitamina A. Studimet e fundit shkencore kanë treguar se mungesa e saj mund të shkaktojë probleme serioze.

E pranishme kryesisht në ushqimet me origjinë shtazore të tilla si mëlçia dhe e verdha e vezës, vitamina A gjendet edhe në perime, frutat e verdha si portokalli, mandarina, limoni, karota.

Një dietë me bazë bimore siguron vitaminën A duke ofruar ushqim të ulët me yndyrë. Perimet me gjethe të gjelbëra të kombinuara me ftuta sigurojnë burime natyrore të vitaminës.

Vitamina A gjendet në perime si spinaq, collard, lakër e gjelbër dhe në marule. Ndërsa në perimet që nuk kanë gjethe si brokoli që përmban vitaminën A. Perime si karota, patatja e ëmbël dhe speca të kuqe përmbajnë sasi të lartë të vitaminës A. Gjithashtu edhe në fruta si portokalli i ëmbël etj,. Asparagusi, bamje dhe selino janë konsideruar burime të mirë të vitaminës A me nën 1.000 IU.

Sa Vitamina A ju nevojiten?

Krijimi i menysë me perime të gjelbra që përmbajnë sasi të larta të vitaminës A, si peshku, guaca që përmbajnë vitaminën A dhe një vaktë ditor sigurojnë këtë vitaminë. Kur ndjekin plane të tilla të ngrënies, është e rrallë mungesa e vitaminës A. Shuma e nevojshme e përditshme varet nga mosha dhe gjinia. Gratë kanë nevojë më shumë kur janë shtatzënë dhe gjidhënie.

Mesatarja në ekuivalentet e aktivitetit të retinolit është 900 për meshkujt të rritur dhe 700 për gratë e rritura. Vlera ditore është themeluar në 5.000 IU për të rriturit dhe fëmijët mbi moshën 4 vjeç. Kjo duhet të arrihet me një dietë të ndryshme të mbushur me një shumëllojshmëri të perimeve të pasura me vitaminën A, si dhe burimet e proteinave të vitaminës./FamiljadheShëndeti