DUHANI DHE ZEMRA

Nga: Dr.Gezim Berisha-Kardiolog

Shumica e njerëzve tashmë janë të informuar se duhani është një shkaktar i njoftur i kancerit. Por pak njerëz janë të njoftuar sa duhani mund të shkakton edhe probleme të tjera serioze po aq sa kanceri. Të tilla janë sëmundjet kardiovaskulare.

1. Duhani dhe trupi juaj?

• Nga 5 njerëz që vdesin, 1 është e lidhur direkt me efektet e duhanit. Duhani është shkaktari numër 1 i vdekjes i cili mund të parandalohet.
• Efektet e duhanit prekin pothuajse cdo organ, por ne vecanti zemrën, enët e gjakut, trurin, mushkërit, organet reproduktive, veziken urinare dhe sistemin digjestiv.
• Nuk do të thotë se cdo kush që tymos duhan sëmuret nga sëmundjet e zemrës dhe cdo kush që nuk tymos do të privohet nga sëmundjet kardiake. Problemi është se tymosja e duhanit rrit për 4fish gjasat që ju të prekeni nga sëmundjet e sistemit kardiovaskular.

2. Cilat janë rreziqet e duhanit të lidhura me zemrën?

• Duhani kontribon në inflamacionin e shtresës së mbrendshme të arterieve i cili nxit krijimin e pllakave ateromatoze. Pllakat ateromatoze në murin e arteries i ngushton ato, për ta shkaktuar anginën e gjoksi apo infarktin e zemrës.
• Duhani ul elasticitetin e arterieve dhe i bënë ato më të ngurta.
• Çrregullon ritmin normal të zemrës
• E rrit shtypjen e gjakut dhe frekuencën e zemrës duke e vështirësuar punën e zemrës.
• Rrit përqëndrimin e yndyrnave të këqija në gjak dhe ul përqëndrimin e yndyrnave të mira duke kontribuar kështu edhe më shumë në shfaqjen e infarktit.
• E bënë gjakun më viskoz duke vështirësuar qarkullimin e tij nëpër sistemin vaskular.
• Duhangjinjët të cilët kanë pësuar infarkt dhe janë trajtuar me bajpas apo stent gjasat jamë shumë të larta për një bllokadë tjetër në arteriet e trajtuara nëse nuk e lënë duhanin.

3. A ka dobi ndërprerjen e pirjes se duhanit?

• Mos pi kurr duhan. Por nëse tash ke fillu, ndërpreje menjëherë. Pa marr parasysh sa gjatë tashmë konsumoni duhan, lënja e tij gjithmonë ka benifite.
• Lënja e duhanit është ‘’medikamenti’’ më i mirë për ta ruajtur zemrën tuaj. /Familjadheshendeti.com