Përfitimet shëndetësore të pastinakut

Pastinaku është shpesh i ngatërruar me scorzonera, një tjetër perime rrënjë. Në gjendjen e papërpunuar, ata dallohen nga ngjyra e lëkurës së tyre: ajo e kripë është e bardhë, ajo e scorzonera është e zezë. Por një herë i nxitur dhe gatuar, ato ofrojnë në thelb të njëjtat karakteristika organoleptike dhe ushqyese.

Pastinaku është një burim i shkëlqyeshëm i fibrave dhe mineraleve. Rrallë duhet blerë të freskëta, ata janë më të suksesshëm në formë të konservuar dhe të ngrirë, dy mënyra transformimi që u lejon atyre të mbajnë shumicën e përfitimeve të tyre ushqyese. Ata konsumohen vetëm të gatuar.

Me një kontribut prej rreth 60 kalori për 100 g, salsify është në mesin e perimeve të freskëta me kalori të freskëta.

Një pjesë e madhe e karbohidrateve të tij përbëhet nga inulina, një sheqer jo-tretës i quajtur prebiotik. Pasi që nuk mund të absorbohet në zorrën e vogël, por thjesht degradohet në zorrës së trashë, vlera e saj kalorike është shumë e ulët ose madje zero. Proteinat (2.73 g për 100 g) dhe lipidet (0.17 g) sigurojnë pjesën tjetër të energjisë totale.

Pastinaku furnizohet mirë me vitamina: përmbajnë vitaminën E dhe vitaminat e grupit B. Përmbajtja e vitaminës C mbetet modeste, siç është shpesh për perimet rrënjë.

Gjithashtu përmban shumë minerale dhe elemente: kalium, por edhe kalcium, magnez, hekur, mangan, bakër, zink.

Fibrat e saj janë të bollshme dhe përbëhen nga celuloza, hemiceluloza dhe më në fund pektini, të cilat i japin asaj konsistencën e butë pas gatimit.

Përgatiti: M. Azizi /FamiljadheShendeti