FJETJA ME DRITËN E FIKUR APO ME DRITËN E NDEZUR?!?

Përgaditur nga Albina Alija

Dhomat e gjumit moderne janë të mbushura me të gjitha llojet e gjërave që japin dritë – duke filluar nga televizioni, monitorët e kompjuterave, radiot, smartfonët etj.
Pra, me fjalë të tjera, shumica e njerëzve nuk e kalojnë kohën e tyre në gjumë, në errësirë ​​të plotë, gjë që është shumë e rekomanduar nga ekspertët e gjumit dhe mjekët në përgjithësi.
Në këtë shkrim, ju do të gjeni disa informacione se pse , padyshim është një ide e mirë për ju të fleni me çdo dritë të eliminuar ( fikur) – jo vetëm atë që vjen nga një llambë e lehtë e instaluar në një tavolinë apo llambë tavoline, por gjithashtu lloji që vjen nga gjetiu duke përfshirë edhe jashtë dritares.

Para se të diskutojmë përse shumica e dhomave të sotme mund t’i vjedhin të gjithë mundësinë për të shijuar gjumin tonik, le të kthehemi në kohën kur paraardhësit tanë nuk kishin qasje në burimet artificiale të dritës.

Miliona vjet më parë, paraardhësit tanë vareshin nga burimet e dritës që nënë natyra me dashuri u siguronte atyre – diellin, hënën dhe yjet. Gjatë ditës ata kishin diellin që i ndihmonin ata të shihnin kafshët që po gjuanin, dhe natën ata kishin shkëlqimin e hënës dhe yjeve për t’i zbutur ata për të fjetur.

E tillë vazhdoi për qindra dhe qindra vjet dhe ishte e pashmangshme që ky model të programohet në përbërjen biologjike të qenieve njerëzore.
Drita ndikon në prodhimin e melatoninës. ( Hormon i sekretuar nga një gjëndërr e vogël në tru, e cila ndihmon trupin tuaj , për rregullimin e ciklit të gjumit).
Është e rëndësishme për ne që të trajtojmë një lloj hormoni që është përgjegjës përse jemi zgjuar në kohë të caktuara të ditës dhe në kohë të caktuara gjatë gjumit.

Sipas autoriteteve shëndetësore, cikli i zgjimit të gjumit ndahet nga ajo që quhet melatoninë.
Trupi prodhon këtë hormon gjatë natës, ndërsa niveli i prodhimit bie nëse në hapësirë ekziston burimi i dritës, posaçërisht ato që prodhon kompjuteri dhe ndriçimet flurosente. Trupi, me kalimin e viteve, gjithnjë e më pak prodhon melatonin, pra e cila është njëra prej arsyeve pse njerëzit e moshuar shpesh flenë më pak.

Mjerisht, dhoma juaj e gjumit, mund të mbajë trupin tuaj nga marrja e melatoninës të mjaftueshëm gjatë natës. Kjo për shkak se mungesa e diellit është zëvendësuar nga një bollëk i gjërave që lëshojnë dritë.
Llamba, televizorë, kompjutera, laptopë, smartfonë etj – të gjitha këto gjëra mund të pengojnë prodhimin normal të melatoninës gjatë natës.
Edhe ajo dritë e bezdisshme vetëm jashtë dritares tuaj mund ta mbajë trupin tuaj nga marrja e të gjithë melatoninës që na nevojitet në kohën e gjumit.

Me një sasi joadekuate të melatoninës që qarkullon përmes qarkullimit të gjakut, cikli i zgjimit të gjumit mund të bëhet i prishur, duke ju mbajtur nga marrja e llojit të gjumit tonik.

Mungesa e gjumit nuk është problemi i vetëm.
Gjithkush e njeh rëndësinë e marrjes së 7 deri në 9 orë gjumë për një natë. Përndryshe, të gjitha llojet e çështjeve mund të lindin. Është e panevojshme të thuhet, është e rëndësishme që cikli i zgjimit të gjumit të punojë si një makinë e mirë.

Sipas shkencëtarëve, problemet e gjumit që rezultojnë nga një përçarje në prodhimin e melatoninës mund të shkaktojnë çështje më serioze sesa thjesht pagjumësia.
Bazuar në studime të shumta, kjo është diçka që gjithashtu mund të fajësohet për shtimin e peshës dhe depresionin.
Shëndeti riprodhues i një personi mund të vendoset edhe në linjë. Ekspertët thonë se rreziku juaj për të luftuar një ditë kanceri vdekjeprurës mund të rritet ndjeshëm.
Pra, me pak fjalë, duke fjetur me dritat fikur është padyshim një ide e mirë. Bëjeni dhomën tuaj të gjumit pa dritë ,sa më shumë që të jetë e mundur, kjo mund t’ju ndihmojë të merrni gjumë shumë të nevojshëm dhe gjithashtu të mbani shëndetin tuaj të mirë. /Familjadheshendeti.com