Disleksia tek adoloshèntët

Nga: Antigona Kajtazaj-Miftari logopede

Inkurajimi i leximit dhe shkrimit

10 mënyra për të inkurajuar adoloshentin të shkruaj dhe lexojë.

Nga Louise Baigelman, MEd nëse adoleshenti lufton me leximin,leximi në nivel të ulët në të vërtetë ajo mund të jetë sfiduese. Por nuk ka pse të jetë një betejë. Përdorni këto strategji për ta inkurajuar atë të lexojë më shumë.

 1. Mbajini gjërat reale. Bëni lidhje të qarta midis aftësisë së fëmijës tuaj për të lexuar dhe opsioneve të saj të ardhshme në jetë. Nëse ajo/ajo po mendon për kolegjin ose rrugën e saj në karrierë, keni diskutime të hapura, të ndershme për mënyrat se si leximi mund të jetë i nevojshëm për suksesin e saj. Gjeni modele të roleve që luftuan me disleksinë, por këmbëngulën dhe dolën në majë. Vetëm ki kujdes të diskutosh, jo të predikosh. Inkurajoni fëmijën tuaj të gjenerojë disa nga idetë që diskutoni.
 2. Lëreni adoleshentin tuaj të zgjedhë. Mënyra më e mirë për të inkurajuar fëmijën tuaj të lexojë është t’i lejoni asaj/atij të lexojë çfarëdo që të duket interesante, pavarësisht nëse janë libra komike, libra gatimi ose romane romantike rreth vampirëve ose zombies. Librat për të cilët ata janë tërhequr nuk mund të jenë të preferuarat tuaja, por nuk dekurajojnë preferencat e saj/tij. Leximi është lexim. Shmangni çdo kërkesë për të censuruar zgjedhjet e saj.
 3. Shikoni libra në nivelin e saj/tij të leximit. Nëse fëmija juaj përpiqet të lexojë në shkollë të mesme, mund të jetë sfiduese të gjesh libra me interes të lartë në nivelin e saj të leximit. Shikoni për libra që posaçërisht synojnë lexuesit adoleshentë të pakënaqur, siç janë ato të ofruara përmes Tregimeve të Tregimeve dhe Publikimit Edukues Saddleback. Gjithashtu një ide e mirë ta lini fëmijën tuaj të përdorë teknologji ndihmëse që e bën leximin më të lehtë, siç janë librat audiobooks. Marrja e praktikës me një tekst të arritshëm është më mirë sesa të heqësh dorë nga një libër tradicional, i cili është i përshtatshëm për lexuesit më të përparuar.
 4. Model leximi për të.
  Mënyra më e mirë për të krijuar një kulturë leximi në shtëpinë tuaj është të lexoni sa më shumë që të jetë e mundur. Sa më shumë që fëmija juaj ju shikon të lexoni, ka më shumë të ngjarë që ajo/ai të ju ndjekë ju. Kjo nuk do të ndryshojë pasi fëmija juaj të hyjë në shkollë të mesme. Adoleshentët janë edhe më rezistentë ndaj çdo mesazhi që nënkupton të bëj siç them unë, jo siç bëj unë.
 5. Diskutoni atë që lexon.
  Flisni në mënyra kuptimplote rreth asaj që lexon fëmija juaj. Bëni pyetje dhe inkurajoni debatin. Krijoni një mjedis diskutimi të thellë dhe të menduarit kritik. Të flasësh shpesh për atë që lexon mund të të ndihmojë në më shumë mënyra se një. Për shembull, nëse fëmija juaj ka disleksi ose ADHD, ajo mund të preferojë të flasë për një histori për ta lexuar atë. Ndihmojeni që ajo të mbetet e motivuar duke e lexuar fragmente të shkurtra dhe pastaj t’i .
 6. Rezistoni ndaj nxitjes për të kritikuar.
  Nëse adoleshenti juaj është një lexues i gatshëm, ju dëshironi të parandaloni që ajo të pushojë së lexuari së bashku. Dhe kjo do të thotë të mbash mendime negative për ato që i lexon vetes. Nëse nuk ju pëlqejnë historitë e vampirëve në të cilat futen, mos i jepni zë asaj kritike. Nëse mendoni se librat elektronikë janë inferiorë ndaj prapa letrave, mos e ndani atë mendim ndërsa ajo është duke lexuar një eBook. Jini tolerantë dhe inkurajoni leximin e saj, çfarëdo forme që të marrë.
 7. Gjeni një seri bindëse.
  Lexuesit që futen në librin e parë në një seri mund të ndjekin të njëjtat personazhe ose tema nëpër shumë libra të tjerë. Për adoleshentët me dallime të të mësuarit dhe të menduarit, fillimi i një libri të ri mund të jetë marramendëse. Por familjariteti i një serie mund ta bëjë më të lehtë për të kuptuar tekstin dhe mund të zvogëlojë ndjenjat negative që lidhen me fillimin e një detyre të re leximi. Gjeni karakteret ose temat e duhura, dhe madje lexuesit hezitues do të jenë të etur për të marr librin tjetër në seri.
 8. Lidhni leximin me pasionin e adoleshencës tuaj.
  Nga shkolla e mesme, lexuesi juaj luftues mund të ketë humbur motivin e saj /tij për të punuar në aftësitë e të lexuarit. Por mund ta inkurajoni që ajo të mbetet e angazhuar duke kërkuar mënyra për ta lidhur leximin me temat që janë të rëndësishme për të. Për shembull, nëse adoleshenti juaj është një lexues i gatshëm që dëshiron të punojë me kafshët, sqaroni se sa i rëndësishëm do të jetë leximi për të mësuar më shumë rreth shkencës veterinare.
 9. Leximi i lidhjeve në mediat sociale.
  Nëse fëmija juaj pëlqen të shkruajë shokë dhe të postojë në rrjetet sociale, mund t’i jepni mini-detyra që përdorin ato interesa. Për shembull, inkurajoni që ajo/ai të fillojë të ndjekë një blog dhe të lexojë postime interesante me zë të lartë për ju herë pas here. Ose ju mund t’i kërkoni asaj /atij të jetë në vëzhgim të shkurtesave interesante që njerëzit përdorin në tekste dhe ta marrin atë të bëjë një fletë mashtrimesh ose të ju pyet se çfarë kërkojnë këto shkurtesa.
 10. Shfrytëzoni interesin e saj /tij për ngjarjet aktuale.
  Theksoni mënyrat se si shkolla juaj e mesme mund të përdorë leximin për të mbajtur skedarët e asaj që po ndodh në botën e saj/tij. Inkurajoni fëmijën tuaj të zgjedhë një gazetë ose të regjistrohet në një revistë. Për adoleshentë me dallime të të mësuarit dhe të menduarit, leximi mund të duket frustrues ose i mërzitshëm. Por nëse fëmija juaj është i interesuar për sport, politikë, të famshëm, muzikë, gjithmonë do të ketë diçka që mund të dëshirojë të lexojë! (e huazuar )
  E përkthyer dhe përshtatur nga unë. /Familjadheshendeti.com