Disa nga vitaminat dhe rëndësia e tyre

Nga Dr. Besa Vranovci

Vitaminat janë përbërës natyral që gjenden në shumicën e ushqimeve.Ato janë një grup lëndësh kimike për të cilat trupi ynë ka nevojë, megjithse ne sasi të vogël, janë thelbësore për funksionet e organizmit.
Marrja e vitaminave, përmes ushqimeve ndihmon në energjine e trupit tonë, në proceset e rritjes dhe rigjenerimin e indeve.

Vitamina: A-Retinoli
Efektet e saj: Sytë, Sistemi imun, Lëkura
Burimet: Agrume, perime dhe qumësht

Vitamina: B6- Piridoksamina
Efektet e saj: Funksionet e trurit, Funksionet nervore, Prodhimi i qelizave të gjakut
Burimet: Fasule, arra, mish, peshk, vezë

Vitamina: B12-Cobalamina
Efektet e saj: Prodhimi i qelizave të gjakut, Funksionet nervore
Burimet: pule, qumësht, mish, peshk, vezë

Vitamina: C-Acidi Ascorbic
Efektet e saj: kockat, dhëmbët, lëkurat
Burimet: Agrumet, manaferra, spinaq, domate

Vitamina: D-Calcitriol
Efektet: kockat, absorbimi i kalciumit
Burimet: Dielli, Qumështi, E verdha e vezes

Vitamina: E-Tocopherol
Efektet e saj: prodhimi i qelizave të gjakut, ruajtja e qelizave
Burimet: Drithëra, Perime, Arra

Vitamina: Vit B9- Acidi Folic
Efektet e saj: Qeliza të shëndetshme, Sëmundjet e zemrës
Burimet: Frutat, perimet e gjelbra

Vitamina: Vit B3-Niacin
Efektet e saj: Lehtëson i konvertimin e ushqimeve energji të trupit
Burimet: drithëra, produkte qumështi, pulë, arra

Vitamina: Vit B2-Riboflavin
Efektet e saj: Furnizimi me Energji
Burimet: Peshku, Perimet, Drithëra, Mish, Qumësht./Familjadheshendeti.com