5 gjëra që duhet të behën të dielën, e që të kemi një javë të mirë

 

Nga Arber Zeka – Psikoterapist

A jeni të gatshëm të përmirësoni jetën tuaj dhe që këto ndryshime të lejnë gjurmë? Sigurisht kjo pyetje ju ka shkuar ndërmend më mjera herë, dhe jo që nuk keni pas dëshirë të ndërmerrni diçka, por se ka munguar gatishmëria për të përcaktuar prioritetin e qëllimeve tuaja.

Jetoni jetën tuaj më të mirë, duke ndërtuar planin tuaj personal! Është diçka personale e që formën ju mund të ja jepni vetë, duke mbajtur shënime gjithsesi. Një mbështetës i jetës dhe një dokument i mbushur plot me planifikime të përcaktuara sipas prioriteteve të cilat asnjëherë nuk keni marr guximin të i realizoni, sepse gjithherë diçka ka dal në rrugë dhe nuk ju ka lejuar. Bëni listat e zakoneve ose qëllimeve që dëshironi të krijoni në jetën tuaj ose në të ardhmen.

Planifikoni ditën, javën, muajin, e pse jo edhe vitin tuaj. Filloni planifikimin për të ardhmen tuaj të re, jo më larg se sot.

1. Planifikoni qëllimet tuaja të javës:

Njohja e qëllimeve tuaja paraprakisht do t’ju bëjë më produktive dhe të fokusuar gjatë javës. Kaloni disa minuta duke menduar për atë që dëshironi ose duhet të bëni dhe vendosni disa qëllime për veten, duke përfshirë të paktën një që ju shtyn përpara në një qëllim që ju intereson vërtet ose një nga ëndrrat tuaja, edhe nëse nuk kërkohet nga ju.

2. Vendosni një qëllim të javës:

Zgjedhja e një fjale ose fjali të shkurtër për javën e ardhshme mund të ndihmojë që të përqendroheni të gjërat që kanë rëndësi, dhe se ju largon nga e pa dobishmja. Ju mund të zgjidheni një synim: “shkruani diçka të përditshme”, “bëni përparim në shëndetin tuaj”, “merreni më hobit tuaj”, ose një fjalë të vetme si “fokusohu”, “e këndshme” ose “qetësi” për të udhëhequr të gjitha veprimet dhe vendimet tuaja.

3. Krijo detyrat më të rëndësishme për të hënën:

Të dielën, përveç qëllimeve më të përgjithshme për javën, gjithashtu krijoni një listë të tri detyrave tuaja më të rëndësishme që dëshironi të bëni të hënën. Ju mund ta bëni këtë një natë para çdo dite në javë ose në mëngjesin e asaj dite për të qenë edhe më produktiv.

4. Planifikoni ndonjë pazar ose çka do të gatuani paraprakisht:

Nëse kujdeseni për gjëra të jetës tuaj logjistike si pazaret apo planifikimi i gatimit apo të ushqyerit e gjera të tjera, mund të përgatiteni për javën e ardhshme dhe nuk do të shqetësoheni për mbarimin e gjësendeve në shtëpi.

5. Rregullon gjërat në atë mënyrë që çdo gjë është aty ku duhet të jetë dhe ju nuk duhet të kërkoni gjëra të humbura:

Nëse mund të zhbllokosh dhe të rregullosh gjërat me të vërtetë mirë një herë, atëherë duhet vetëm pak minuta për t’i mbajtur gjërat në rregull. Nëse gjërat tuaja zakonisht kthehen në të njëjtin vend çdo ditë (çelësa, portofoli, telefoni, etj.), Atëherë nuk duhet të shqetësoheni për humbjen e diçkaje dhe përpiqen të gjejnë atë./Familjadheshendeti.com