10 Gjërat që ndodhin me trupin tuaj, nëse ecni çdo ditë!

Përgaditur nga Albina Alija

Ne e dimë se ecja është një stërvitje e mirë për trupin tonë. Prandaj rekomandohet që ne të ecim çdo ditë për të paktën 15 deri në 30 minuta në ditë. Por cilat janë saktësisht përfitimet e ecjes? Pse duhet të vendosim ecjen në listën e përditshme të gjërave që kemi për të bërë?
Ketu kemi disa nga arsyet e mëposhtme:

1. Ecja është e dobishme për trurin dhe mendjen tone më të mirë!

Është bërë një studim i cili mbështet ecjen për të qenë shumë i dobishëm për trurin tonë. Është zbuluar se ecja rrit nivelin e endorfinës dhe ul nivelin e stresit në trupin tonë në mënyrë të konsiderueshme. Përveç kësaj, ecja ka një efekt të mirë në shëndetin e përgjithshëm të trurit dhe mund të zvogëlojë rrezikun e mundshëm të zhvillimit të alzheimerit dhe të demencës ( harresës).

2. Pamje e përmirësuar!

Kjo mund të vijë si një surprizë për ju, por ecja mund të përmirësojë pamjën tuaj! Me sa duket lëshon një presion të syrit, duke ulur glaukomën.

3. Ecja ndikon në shëndetin e zemrës!

Shoqata amerikane e zemrës deklaroi se ecja është po aq e mirë, e dobishme në shmangien e sulmeve, dhe çështjeve të tjera shëndetësore të lidhura me zemrën. Ajo gjithashtu përmirëson qarkullimin e gjakut, ul kolesterolin dhe stabilizon presionin e gjakut.

4. Ecja ndikon në shëndetin e mushkërive tona!

Ecja lejon që mushkëritë tona të kenë më shumë oksigjen që rrjedh në të gjithë trupin tonë. Pra, përveç eleminimit të toksinave të trupit, ecja mund të ndikojë shumë në funksionet tona të mushkërive për të na penguar të marrim ndonjë sëmundje të lidhur me mushkëritë.

5. Pankreas të shëndetshëm!

Nëse doni të mbani një nivel të shëndetshëm të glukozës, bëni një zakon të ecni rregullisht. Si një fakt, në krahasim me vrapimin, gjatë studimit zbuluan se ecja është më e mirë në parandalimin e diabetit. Ata njerëz që ecin kanë nivele më të mirë të sheqerit në gjak sesa ata që vraponin gjashtë herë më shumë.

Nëse jeni duke vuajtur nga çrregullimet e humorit, ecja mund të ndihmojë në lehtësimin e disponimit tuaj!

6. Tretje të mirë!

Kur ne ecim, zorrët lëvizin po ashtu. Kjo lëvizje ndihmon në normalizimin e zorrëve dhe në këtë mënyrë balancon gutën tonë për të parandaluar kancerin dhe probleme të tjera të tretjes si fryrje dhe kapsllëk.

7. Muskuj të dobët?

Muskujt tanë bëhen më të spikatur dhe më pak të dobët kur humbim yndyrën tonë trupore. Ecja për 10.000 hapa në ditë mund t’ju ndihmojë të arrini këtë. Për më tepër, mund të rritni intensitetin e stërvitjes duke ecur përpjetë ose duke shtuar një interval ndërmjet sferave tuaja. Efekti i këtyre është rritja e toneve të muskujve në pjesë të ndryshme të trupit tuaj. Përveç kësaj, trupi ynë e gjen më të lehtë për të ecur, dhe kështu shkakton dhembje më të vogël dhe pothuajse aspak, shërimi pra të çon në ecje të vazhdueshme.

8. Nyje dhe kocka të forta!

Duke ecur për të pasur një trup të shëndetshëm, pra ms anë të ecjes për 30 minuta në ditë, dhimbja e nyjeve dhe kockave të ngurta do të pakësohet. Efekti kryesor i tij është nyjet më të forta, duke shmangur dëmtimet dhe humbjen e kockave.

9. Më pak dhimbje, ose dhimbje mê të vogla!

Ushtrimet më të larta mund të ndikojnë dhe të dëmtojnë shpinën tonë. Sidoqoftë, ushtrimet më të ulëta të ndikimit siç është ecja mund të bëjnë të kundërtën: lehtësimin e shpinës tonë nga dhimbja. Nëpërmjet qarkullimit të gjakut brenda zonës kurrizore, së bashku me qëndrimin e forcuar dhe fleksibilitetin, ecja praktikisht mund të largojë çdo shqetësim

10. Mendje e balancuar

Nëse jeni duke vuajtur nga çrregullime të humorit, ecja mund të ndihmojë në lehtësimin e disponimit tuaj. Është edhe më mirë nëse ecni me të tjerët. Stresi, ankthi dhe nivelet e depresionit janë provuar të reduktohen duke ushtruar rregullisht si ecje. /Familjadheshendeti.com