Si të bëjmë zhvillim personal, që ta marrim vetën nën kujdesje?!

Nga Arber Zeka  – Psikolog dhe Psikoterapist

Ku do të donit të ishit në 5 apo 10 vjet? A keni një plan?

Ky postim është për këdo që do të dëshironte të ndalet duke menduar për mënyrën se si do ta shtyjnë përpara karrierën e vete, do të përshtaten dhe do të marrin atë çertifikim që kanë nevojë dhe do të fillojnë të planifikojnë se si do t’i bëjnë gjërat në të vërtetë. Mos u shqetësoni – është më e lehtë se sa mendoni, ju nevojitet vetëm një Plan Zhvillimi Personal.

Cila është ajo gjë? Më poshtë është një mjet super i dobishëm për vendosjen e qëllimeve tuaja, duke renditur hap pas hapi se si mund ta bëni atë të vërtetë dhe t’ju ndihmojnë të mbani gjurmët e gjithçkaje. Ajo punon për qëllime afatgjata dhe afatshkurtra, kështu që ju mund të vendosni disa gjëra të lehta së bashku me ato të mëdha, të vështira për t’u arritur (dhe të kesh një përzierje të atyre që do të bëjnë më të motivuar, kur të kaloni gjithçka që keni përfunduar çdo herë pas here).

Çfarë ju duhet është një fletë pune e thjeshtë, një filxhan çaj dhe 30 – 40 minuta për ta përfunduar atë:

Plan Zhvillimi Personal

Përdoreni këtë fletë pune të ndihmoni vetën: në karrier, shëndet, aftësim, apo edukim, gjithçka që ndoshta ka raste se keni planifikuar të ndërmerrni në ndonjë kohë, por se asnjëherë nuk ka ndodhur. Fokusohuni, mendoni së qfrë do të doni të shënoni në atë plan dhe qëafr do të dëshironi të vepronit.

 

Cili është qëllimi im?

Pse dua ta bëjë atë?

Si do të ja arri ta bëjë atë?

Si do ta bëjë saktësisht?

Çfarë do të llogariti si sukses?

Çfarë më duhet të kujtoj për?

Në çka jam më i mirë?

Në çka do të doja të përmirësohem?

Çka do të doja të mësoja më shumë për?

Çfarë aftësish do të doja të kamë?

Pasi të keni vendosur qëllimet dhe keni mbushur çdo pjesë, vendosni fletën e punës në një vend të dukshëm dhe rimbusheni atë me informata rregullisht. Ju definitivishtë do të jeni në gjendje të arrini të gjitha qëllimet tuaja nëse vazhdoni të përfundoni rregullisht detyrën tuaj dhe të kompletoni gjitha hapat tuaj!

Filloni që nga fillimi. Çfarë do të dëshironit që jeta juaj të jetë në një vit? Çfarë lloj pune do të donit? Si do të dëshironit të ndiheshit? Çfarë lloj ndryshimesh do të donit të bënit? Kur të keni një vizion disi të qartë se ku do të dëshironit që jeta juaj të shkojë, provoni dhe mendoni se çfarë duhet bërë për ta bërë atë të ndodhë dhe ta tërheqë atë drejt qëllimeve specifike.

A keni nevojë të gjeni një punë të re, të merrni një kualifikim të ri ose të filloni një projekt të pavarur? Çfarë do të donit të arrini?

Gjithmonë shkruani pse doni të bëni diçka – nëse keni ndonjë arsye dhe ju kujtoheni për atë kohë pas kohe, motivimi juaj do të zgjasë më gjatë.

Gjithashtu, caktoni një afat të qartë për përfundimin e secilës prej qëllimeve tuaja. Është vetëm për ju dhe ju duhet ta përdorni atë për referencë – a do të arrini të plotësoni gjithçka në kohë?

Çdo gjë që dëshironi të bëni mund të ndahet në copa më të vogla. Pra, doni të ndryshoni një punë? Ju duhet të përgatisni një CV, të gjeni një punë që ju pëlqen, dërgoni aplikacione, intervistë. Ju dëshironi të merrni një çertifikatë instruktor komunikacioni apo tjetër profesioni. Ju duhet të gjeni një kurs që do të ju japë kualifikime, të merrni pjesë, të kaloni provimin. Vendosni gjithçka në copa të vogla, të arritshme që mund të kaloni kur i plotësoni – lehtë si kjo!

Ju gjithmonë duhet të dini se çfarë saktësisht është ajo që ju dëshironi. A doni thjesht të shkoni në një qytet tjetër, apo doni të gjeni një banesë të re në një rrugë specifike? Cili rezultati është mjaft i mirë për të u konsideruar si një sukses për ju?

Nëse ka ndonjë gjë që ju duhet të bëni që të dërgoni / kontrolloni / dorëzoni para një date të caktuar – vendoseni në listë sa herë që të mësoni rreth tyre (me një datë kur do ta bëni atë pranë çfarëdo që të jetë) . Kjo është thjesht për të siguruar që ju jeni në krye të çdo gjëje.

Nëse ka disa gjëra që nuk janë aq të qarta në kokën tuaj (ende …) shkruajini ato në katër hapsirat (sheshet) në pjesën e poshtme të fletës së punës. Kjo hapësirë është për idetë që do të zhvillohen ndërsa shkoni. Mos harroni se plani juaj i zhvillimit personal do të ndryshojë me kalimin e kohës dhe do të duhet të përditësohet – ndoshta gjërat nga pjesa e poshtme do të arrijnë në krye? Ndoshta ata janë vetëm qëllimet tuaja të ardhshme që janë ngadalë në rritje për ju?

Ju mund të merrni fletën e Planit të Zhvillimit Personal si foto në në këtë postim dhe takonvertoni atë në PDF, para se ta printoni.

 

Argëtohuni! /Familjadheshendeti.com