Përfitimet shëndetësore të thjerrëzave

Pse duhet t’i konsumojmë?

Thjerrëzat përmbajnë antioksidantë që janë përbërës që mbrojnë qelizat e trupit nga dëmtimet e shkaktuara nga radikalet e lira. Këto janë molekula shumë reaktive që do të përfshihen në zhvillimin e sëmundjeve kardiovaskulare, kancereve të caktuara dhe sëmundjeve të tjera që lidhen me plakjen.

Thjerrëzat përmbajnë antioksidantë të quajtur anthocyanins që ulin rritjen e qelizave të kancerit të njeriut, janë të pasura me fibra, thjerrëzat mund të stimulojnë tranzitin e zorrëve, të zvogëlojnë rrezikun e kancerit të zorrës së trashë dhe të luajnë në ngopje.

Prania e fibrave të tretshme gjithashtu kontribuon në parandalimin e sëmundjeve kardiovaskulare duke ulur thithjen e acideve biliare, gjë që ndihmon në normalizimin e niveleve të kolesterolit në gjak. Ata gjithashtu mund të ndihmojnë në kontrollin e diabetit të tipit 2, ndër të tjera, duke ngadalësuar tretjen e glukozës në ushqime.

Thjerrëzat përmbajnë fosfor që luan një rol jetësor në formimin dhe mirëmbajtjen e kockave dhe dhëmbëve të shëndoshë.

Thjerrëzat është një burim i shkëlqyer i hekurit për njeriun dhe një burim i mirë për gruan, nevojat e tyre që janë të ndryshme. Çdo qelizë në trup përmban hekur. Ky mineral është thelbësor për transportin e oksigjenit dhe formimin e qelizave të kuqe të gjakut në gjak.

Thjerrëza është një burim i shkëlqyer i vitaminës B9 që ndihmon për të bërë të gjitha qelizat e trupit, duke përfshirë qelizat e kuqe të gjakut. Kjo vitaminë luan një rol thelbësor në prodhimin e materialit gjenetik (ADN, ARN), në funksionimin e sistemit nervor dhe të sistemit imunitar, si dhe në shërimin e plagëve dhe plagëve.

Thjerrëza është një burim i magnezit që merr pjesë në zhvillimin e eshtrave, ndërtimin e proteinave, veprimet enzimatike, tkurrjen e muskujve, shëndetin e dhëmbëve dhe funksionimin e sistemit imunitar.

Thjerrëza është një burim i kaliumit që përdoret për të balancuar pH e gjakut dhe për të stimuluar prodhimin e acidit klorhidrik nga stomaku, duke nxitur kështu tretjen.

Thjerrëzat është një burim seleniumi. Ky mineral punon me një nga enzimat kryesore antioksiduese, duke parandaluar formimin e radikaleve të lira në trup. Ajo gjithashtu ndihmon për të kthyer hormonet tiroide në formën e tyre aktive.

Thjerrëzat është një burim i vitaminës B2. Kjo vitaminë njihet edhe si riboflavin. Ashtu si vitamina B1, ajo luan një rol në metabolizmin e energjisë të të gjitha qelizave. Përveç kësaj, ajo kontribuon në rritjen dhe riparimin e indeve, prodhimin e hormoneve dhe formimin e qelizave të kuqe të gjakut.

Thjerrëzat është një burim i vitaminës B3. Gjithashtu i quajtur niacin, vitamina B3 merr pjesë në shumë reaksione metabolike dhe kontribuon veçanërisht në prodhimin e energjisë nga karbohidratet, lipidet, proteinat dhe alkooli që marrim. Gjithashtu bashkëpunon në procesin e formimit të ADN-së, duke lejuar rritjen dhe zhvillimin normal.

Përgatitur nga: M. Azizi. /familjadheshendeti