Përdorimi i ilaçeve natyrore për kapsllëk

Kapsllëku është me rëndësi të shërohet jo vetëm për shkak të dhembjeve dhe nervozizmit që i shkakton, por edhe për shkak se materiet e mbetura në trup duhet mbajtur sa më pak.

Nëse kapsllëku për shumicën është temë tabu mbi të cilën nuk do të bisedojë edhe aq lehtë me të tjerët, është e vërtetë që ky është problem i shpeshtë me të cilin ballafaqohen shumica e njerëzve.

Shkaktarët mund të jenë: lëvizja shumë e vogël, stresi, mosha, barnat, disa vitamina, fibra tepër të pakta dhe uji në ushqim, mirëpo gjithashtu si shfaqje anësore mund të jenë edhe disa sëmundje.

Laksativ është një ilaç që inkurajon lëvizjen e zorrëve. Ka edhe disa mjete natyrore që mund të përdoren si alternativa. Në këtë artikull, hedhim një vështrim në shtatë nga këto opsione.

Prandaj është me rëndësi të provohen mjetet natyrore.

Mjetet natyrore

Frutat si kivi mund të jenë një pastrues i madh natyror pasi ato kanë fibra të larta dhe mund të ndihmojnë tretjen.

Ka disa mënyra natyrale për të inkurajuar një lëvizje të zorrëve. Më poshtë iu sjellim një listë që iu ndihmojnë për të marrë, ushqim dhe pije për t’u provuar dhe produktet bimore që mund të ndihmojnë.

Ushtrimi

Ushtrimi mund të stimulojë muskujt në pjesën e poshtme të sistemit të tretjes. Kjo pjesë e zorrës mund të çlirohet nga ushqimi i papërpunuar.

Një shëtitje e shpejtë ose goditje e lehtë ose zgjedhja e një forme tjetër të stërvitjes mund të inkurajojë një lëvizje të zorrëve.

Relaksimi dhe qëndrimi

Duke mos qenë në gjendje të mbushësh kur të dëshirosh mund të jetë stresuese. Tentimi për t’u çlodhur dhe marrja e kohës së mjaftueshme mund të ndihmojë. Përplasja ose përpjekja për të detyruar trupin të nxjerrë nuk është i shëndetshëm.

Kumbulla të thara

Ky frutë i tharë është një burim i madh i fibrave dhe këto ndihmojnë për të lëvizur ushqimin përmes sistemit të tretjes. Ngrënia e disa kumbullave të thara mund të ndihmojë për të inkurajuar një lëvizje të zorrëve.

Bima Sena

Sena është një bimë dhe gjethet dhe frutat e saj përdoren si ilaç natyror.
Kjo barishte merr rreth 8 orë për të punuar. Një person mund të zgjedhë që të përdorë këtë barishte para se të shkojë në gjumë që të funksionojë brenda natës. Kjo do të thotë se mund të reagojë lëvizjen e zorrëve në mëngjes.

Kivi

Kivi ka fibra të larta dhe një hulumtim sugjeron që ato mund të ndihmojnë tretjen. Kjo do të thotë se fruti mund të jetë një ilaç apo pastrues natyral i dobishëm.

Kafja

Disa studime sugjerojnë se kafja mund t’i ndihmojë në lëvizjen e zorrëve. Po ashtu sipas një tjetër studimi zbuloi se gratë që pinë kafe kishin më pak gjasa të ishin kapsllëk.

Ka pak hulumtime të kohëve të fundit në këtë fushë, megjithëse një studim tjetër thotë se produktet që përmbajnë kafeinë në një kohë ishte reduktuar pas operacionit të zorrëve.

Nuk është e qartë se pse kafeja ka këtë efekt, por pirja e një filxhan mund të ndihmojë atë që vuan nga kapsllëku.

Vaj Liri

Sipas një studimi vaj i farave liri ndihmon në trajtimin e kapsllëkut. Njerëzit që morën pjesë në hulumtim u dhanë 4 mililitra vaj liri në ditë.
Vaj i farave liri mund të merret si një shtesë dhe normalisht vjen në formë kapsule.

Këshilla

Një dietë që përmban fibra të mjaftueshme mund të ndihmojë për ta mbajtur sistemin e tretjes të shëndetshëm. Dy llojet e fibrave janë të tretshëm dhe të patretshme dhe të dyja janë të nevojshme në dietë.

Burimet e fibrave përfshijnë:

Të tretshme

fruta

tërshëra

perime barishtore si fasule ose thjerrëzat

Të patretshme

Makarona të integruara, bukë dhe drithëra, lëkura e frutave dhe perimeve, të tilla si patate ose mollë, oriz dhe kafe.

Ushqime të tilla si patate të skuqura, akullore dhe ushqime të përpunuara nuk përmbajnë shumë fibra.

Pirja e mjaftueshme e ujit ndihmon në shtytjen e butë dhe të lehtë për të kaluar. Të rriturit mesatar duhet të synojnë të prijnë 6 deri në 8 gota lëngje në ditë.

——

Përgatiti: Shkëlzen Rrecaj – #FamiljadheShëndeti