KARIESI I THELLË

Pergatiti: Dr. Shqipdona Morina

Shkatërrimi i strukturës së fortë të dhëmbit, në një masë më të madhe, pa e demtuar indin pulpar (nervin), diagnostifikohet si karies i thellë ose Karies profunda. Shërimi i dhëmbëve karioz bazohet në postulatet që kanë si urdher mbrojtjen e integritetit bilogjik të pulpës.
Varësisht se në çfarë niveli është vija kalciumtraumatike, karieset e thella ndahen: 1. C.p simplex, 2. C. p profunda.
Etiologjia: noskat karioze
Pasqyra klinike: si ndihmë për diagnostifikim ,përcaktohet më të dhëna subjektive, dhimbje në mastikacion, në ngacmime mekanike dhe ato kimike. Nga gjendja objektive shihet indi i shkatërruar më një zbrazëtirë, ku në këtë zbratëzirë retinohet (mbetet) ushqimi.
Mjekimi : shërimi me preparate shëruese si hidroksid kalciumi, zook, në fund pas shërimit restaurimi definitiv me implante. /Familjadheshendeti.com