Djersitja, deodorantët dhe antiperspirantët

Nga: Mr. Ph. Laureta Berisha Kosumi, farmaciste

Djersitja është mënyrë e shëndetshme e largimit të toksinave nga organizmi, me anë të saj organizmi ynë arrin homeostazën kur temperatura e trupit është më e lartë se sa normalja.

A duhet të shqetësohemi nëse kemi djersitje apo është vetëm gjendje jona e pakëndshme?

Djersitja është gjithmonë më e shëndetshme sesa ndalimi i prodhimit të djersës. Shumë prodhues të antiperspirantëve janë të prirë në ndalimin javor madje mujor të djersës, mendoj që është gjë e rrezikshme dhe duhet pasur kujdes.
Nëse keni djersitje të madhe (hiperhidrozë) ose kur nuk keni aftësi për të djersitur (anhidrozë), duhet kontaktuar mjekun, në rastet tjera është gjendje normale që na ndodhë shumicës nga ne.

Për mbrojtje të përditshme, është mirë të përdorni një antiperspirantë ose deodorantë.

Antiperspirantët përkohësisht bllokojnë gjëndrat djersore në mënyrë që të mos prodhojnë djersë.

Antiperspirantët bllokojnë kanalet e djersës me kripërat e aluminit të cilat lidhen me proteinat në kanalet e djersës, që veprojnë si një prizë e përkohshme e kanalit të djersës. Djersitja ndodh për të rregulluar temperaturën e trupit tuaj dhe lirimin e toksinave nga trupi. Nëse përdorni antiperspirantë, aplikohet më së miri në lëkurë të thatë. Kur aplikohet në një sqetull të lagur, mund të jetë jo vetëm joefektive, por gjithashtu mund të formojë grumbuj të bardhë që ngrihen nën krahun tuaj bien në rrobat tuaja.

Deodorantët punojnë për të neutralizuar erën, e cila vjen nga bakteret në lëkurë.

Antiperspirantët dhe deodorantët janë bërë pjesë e jetës sonë të përditshme, të cilët kanë përdorim të gjerë për të frenuar prodhimin e erës së pakëndshme dhe djersës.

Kur djersa nga gjëndrat apokrine takon bakteriet që jetojnë në ndërsqetulla, dhe nga metabolitët e tyre krijohet një aromë e athët.
Kjo aromë mund të zvogëlohet duke ndryshuar mënyrën e të ushqyerit, reduktimin e stresit, vlerësimin e barnave që merrni, si dhe përdorimin e produkteve natyrore në ndërsqetulla.

Trupi ynë ka dy lloje të ndryshme të gjëndrave të djersës.
Derisa gjëndrat e çrregullta prodhojnë lëng të qartë dhe të kripur, gjëndrat apokrine prodhojnë një substancë qumështore në përgjigje të stresorëve. Lëngu vetë është pa aromë, por shpejt zhvillon një aromë kur kombinohet me bakteret që jetojnë nën sqetull tuaj.

Antipersperantët kanë komponime të bazuara në hidroksid alumini si përbërës aktiv dhe mënjeherë bllokojnë pore të gjëndrave të djersës. Ata veprojnë vetëm për pak kohë. Shumica e deodorantëve nuk mund ta bëjnë këtë, deodorantët janë aromë alkoolike, acidike dhe përdorin aromat tjera për të maskuar erën e keqe.

Nëse përdorni një antiperspirant, ju në fakt do të bllokoni gjëndrat e djersës nga lëshimi i çdo lloj lëngu.

Një deodorant është një substancë e aplikuar në trup për të parandaluar aromën e pakëndshme të trupit. Deodorantët komercial madje edhe ato që pretendojnë se janë “të gjitha natyrale“, janë të mbushura me kimikate të rrezikshme që hyjnë në lëkurën tonë çdo, andaj duhet çdoherë që t’i shqyrtojmë ato që i përdorim.

Lëkura jonë është organi ynë më i madh dhe roli i saj është të mbulojë dhe mbrojë gjithçka brenda trupit tonë. Ajo që kemi vënë në lëkurën tonë duhet të jetë aq e pastër dhe organike.

Substancat e rrezikshme në deodorantë

Disa produkte përmbajnë parabene, ftalat, propilen glikol dhe formaldehid të cilat disa studime kanë treguar se shkaktojnë ndërhyrje në sistemin hormonal ose janë kimikate që nuk mund t’i pranojë organizmi ynë.

Parabenet – Shumica e deodorantëve, madje edhe ato të shënuara si “natyrale” përmbajnë përbërës të dëmshëm si parabene që prodhojnë estrogjene që mund të shkaktojnë kancer.

Aluminium – i gjetur në shumicën e deodorantëve dhe madje maskues në disa raste i deodorantëve “të shëndetshme, natyrore” shkakton bllokim të gjëndrave të djersës dhe shumë probleme tjera në organizëm. Alumini është metal që bllokon poret për të parandaluar lirimin e djersës nga gjëndrat djersore. Është e vërtetë se trupi i njeriut nuk ka nevojë ose nuk përdorë fare alumin, përdorimi i tij mund të shkaktojë toksicitet të madh (që mund të rezultojë në dëmtime neurologjike, osteoporozë dhe mosfunksionim të veshkave).

Aromat – Aromat janë kimikate të krijuara nga laboratorët që njihen të kenë efekte negative shëndetësore dhe gjithashtu shkaktojnë astmë dhe alergji.

Ngjyrat artificiale

Faktorët që luajnë në zhvillimin e aromës në trupin tonë?

1. Stresi

Ankthi liron hormonin kortizol në organizmin e njeriut duke shkaktuar lirimin e djersës nga gjëndrat apokrine. Kur bashkohet me bakteret që gjinden në ndërsqetull, djersa fillon të nuhatet.
Njerëzit nervozë gjithashtu djersiten, dhe është shumë e dukshme në ballë, fytyrë, pëllëmbë të duarve dhe shputa të këmbëve.

2. Barnat
Disa barna mund të rrisin sasinë e djersës, duke rritur potencialin për aromë të pakëndshme trupore.
Barnat që kanë këto efekte anësore përfshijnë: barnat antiinflamatore josteroide, disa antiepileptikë dhe disa barna antidepresive.

3. Ushqimet

Ushqimet si qepa, hudhra dhe këri mund të ndryshojnë erën e trupit, sidomos ato që përmbajnë squfur.

4. Sheqeri i rafinuar
Ushqimet e larta me përmbajtje sheqeri të rafinuar ose karbohidratet neto mund të ndikojnë në aromën e trupit. Kjo është për shkak se sheqernat janë një burim ushqimi për bakteret.

5. Deodorantët
Deodoranti juaj mund të jetë shkaktari i aromës së stomakut tuaj. Ju mund të mendoni se përdorimi i përditshëm do të shkurtojë rritjen bakteriale dhe do të zvogëlojë aromën, kur në të vërtetë ju mund të inkurajoni një efekt të rritjes së baktereve që prodhojnë aromë.

Pra, mënyra më e mirë është të zgjedhni produkte që janë në formë të kremave, që kanë më pak efekte anësore apo që kanë sasi të vogël të substancave të dëmshme.

Një profesor imi i Kimisë Organike sa isha studente na këshillonte: “Është më mirë të lyheni me pemë si portokall, mollë etj, sepse nuk jeni të vetëdijshmë se çfarë po përdorni për të ulur nivelin e djerës, e cila është proces normal i organizmit tonë“. /Familjadheshendeti.com