Ballina Shëndeti BARNAT QË NUK DUHET TË PËRDOREN ASNJËHERË GJATË SHTATËZANISË DHE GJIDHËNIES

BARNAT QË NUK DUHET TË PËRDOREN ASNJËHERË GJATË SHTATËZANISË DHE GJIDHËNIES

Nga Mr. Ph Laureta Berisha Kosumi, farmaciste

Gjatë shtatzanisë :

1. Antibiotikët që nuk duhet të përdoren në shtatzani : Tetraciklinat sepse shkaktojnë zbehjen e dhëmbëve të fetusit dhe ndalimin e rritjes së kockave, nëse përdoren në tremujorin e dytë dhe të tretë.
Aminoglikozidet ( gentamicina, neomicina, amikacina, streptomicina, tobramicina ) mbartin një rrezik të vogël të ototoksicitetit të fetusit.
Kinolonet ( acidi nalidiksik, acidi pipedimik, ciprofloksacina, levofloxacina ) mund të shkaktojnë arthropati në fëmijët, dhe kështu që aktualisht nuk rekomandohet për përdorim në shtatzëni.
2. Antihistaminiket ( loratadina, desloratadine,cetirizine, fexofenadine, chlorfeniramina )
3. Dekongjestivet nazal ( efedrina, nafazolina, oxymetazoline ).
4. Barnat antifungale ( Flukonazoli, itrakonazoli, ketokonazoli )
5. Isotreonina ( Acutane )
6. Aspirina ne doza mbi 100 mg ne ditë
7. Qetësuesit ( librium dhe valium )
8. Antikonvulzivet ( diazepam, lorazepam, bromazepam, clonazepam )
9. Inhibitoret e MAO- s ( isocarbaxidi, selegilina, phenerzina )
10. Drogat e paligjshme ( amfetamina, marihuana, kokaina dhe drogat tjera )
11. Vitamina A në doza të mëdha
12. Barnat bimore nga bimet si : aloe vera, rozmarina, ephedra, xhenseni, kanella, pelini, jamballa, jargovani, menta etj.

Gjatë gjidhënjes:

1. Antibiotikët që nuk duhet të përdoren gjatë gjidhënjes :
Kinolonet ( acidi nalidiksik, acidi pipedimik, ciprofloksacina, levofloxacina )
Sulfonamidet ( sulfametoksazoli, sulfadiazine, trimetoprimi, kotrimoxazoli )
Metronidazole .
2. Aspirina
3. Kodeina ( për trajtimin e dhimbjeve më të forta dhe kollës )
4. Dekongjestivët nazal ( efedrina, nafazolina, oxymetazoline )
5. Chloramfenicoli
6. Statinet ( atorvastatina, simvastatina, rosuvastatina ) per trajtimin e shkalles se larte te yndyres ne gjak
7. Kokaina
8. Amiodaroni ( trajton problemet e lidhura me zemrën )
9. Metamizoli ( emër tregtar :Analgin ) analgjetik
10. Amantadina ( për trajtimin e sëmundjes së Parkinsonit )
11. Barnat për trajtimin e kancerit
12. Jodi radioaktiv ( për trajtimin e hipertiroidizmit )
13. Barnat bimore nga bimet si ; menta, majdanozi, trumza, sherbela, jargovani etj.

Sqarim: të gjithë emrat tregtarë të paraqitur në shkrim janë për qëllime lehtësuese te lexuesit e asesi për qëllime reklamuese !!!/Familjadheshendeti.com

 

Shpërndaje
  • 5
  •  
  •  
    5
    Shares