⏰ Osteoporoza një sëmundje lehtësisht e parandalueshme!?


⚧ Osteoporoza është dobësimi i kockave pasi ato humbasin densitetin. Gratë që kanë kaluar menopauzën janë në rrezik më të lartë për të pasur osteoporozë. Prandaj, është e rëndësishme të kemi një kuptim të plotë të asaj çka është osteoporoza dhe cilët janë faktorët e saj të rrezikut.

🚺 Gratë kanë shumë më shumë gjasa të kenë osteoporozë
1.Nivelet e hormoneve
Një arsye pse osteoporoza është kaq e përhapur tek gratë pas menopauzës është sepse menopauza shkakton uljen e niveleve të estrogjenit dhe ky është një faktor i madh rreziku për osteoporozën. Nivelet e estrogjenit gjithashtu mund të reduktohen nga histerektomia totale, që është heqja kirurgjikale e mitrës dhe vezoreve. Shumë ose shumë pak hormone të tjera në trup janë gjithashtu faktorë rreziku për osteoporozën. Për shembull, shumë hormone tiroide mund të përshpejtojë humbjen e kockave.

2.Mangësitë e lëndëve ushqyese
Dihet mirë se kalciumi është thelbësor për bërjen e kockave të dendura dhe të forta. Megjithatë, kalciumi nuk mund të absorbohet siç duhet nga trupi pa magnez, vitaminë D dhe vitaminë K. Vitamina D është zakonisht lëndë ushqyese e lidhur me kalciumin. Njerëzit zakonisht marrin vitaminën D duke qëndruar në diell, por nëse kjo nuk është e mundur, vitamina D gjendet edhe në disa peshq dhe është e fortifikuar në disa ushqime si qumështi, lëngu i portokallit dhe drithërat e mëngjesit.

 1. Pesha e trupit
  Nëse keni një indeks të ulët të masës trupore (BMI), jeni në një rrezik më të lartë për këtë sëmundje. Gjithashtu gratë me trup të vogël në përgjithësi kanë më shumë gjasa të preken nga osteoporoza, kështu që nëse keni një trup të vogël është e rëndësishme të merrni kontrollin e faktorëve të rrezikut që mund të ndryshoni.
 2. Gjinia
  Edhe pse edhe meshkujt sëmuren nga osteoporoza, femrat kanë shumë më tepër gjasa ta kenë atë. Në fakt, 70% e individëve me osteoporozë janë femra. Burrat humbasin kalciumin në kockat e tyre me një ritëm më të ngadaltë se gratë. Një pjesë e arsyes për këtë është sepse nivelet e estrogjenit te femrat bien gjatë menopauzës, duke shkaktuar humbje të masës kockore.
 3. Mosha
  Zgjedhjet e stilit të jetesës, modelet e dietës ose problemet trashëgimore të kockave ju prekin më shumë me kalimin e moshës. Plakja gjithashtu shkakton një rënie natyrale dhe graduale të densitetit të kockave. Rekomandohet që gratë mbi 65 vjeç të kontrollohen për osteoporozë.
 4. Frakturat
  Shenja e parë e osteoporozës për disa njerëz mund të jetë një frakturë e kockave, që shpesh ndodh në kyçin e dorës ose kërdhokulla. Është e rëndësishme të flisni me mjekun tuaj për osteoporozën nëse mendoni se kjo sëmundje mund të ketë kontribuar në frakturën tuaj. Kryerja e një testi të densitetit kockor është pa dhimbje dhe e ngjashme me kryerjen e një radiografie. Ky test do t’ju bëjë të ditur ju dhe mjekun tuaj nëse keni osteoporozë dhe prej andej mund të ndërmerrni hapa për ta trajtuar atë.

🛎 Osteoporoza mund të jetë një sëmundje e dhimbshme dhe e vështirë për të jetuar.

🔊 Megjithatë, nuk është kurrë shumë herët ose tepër vonë për të marrë kontrollin dhe për të bërë atë që mundeni për të reduktuar faktorët tuaj të rrezikut. Kjo do t’ju ndihmojë të keni kocka më të shëndetshme dhe më të forta.

Me respekt,
Dr. Besim A. Demolli
Mjek reumatolog