Tendinopatia e Akilit!?


👉 Tendinopatia e Akilit është një sindromë e dhimbjes e cila prek tendinin e Akilit (i cili lidh muskujt e pasëm të nëngjurit me kockën e thembrës).
🦵 Në shumicën e rasteve, tendinopatia e Akilit është një dëmtim i ‘mbipërdorimit’.
💊 Trajtimi përfshin pushim, barna anti-inflamatore jo-steroide (NSAIDs), terapi fizike dhe shmangie të aktiviteteve që përkeqësojnë gjendjen.

📢 Çfarë tjetër duhet të di?
🎈 Me pushim, tendiniti i Akilit zakonisht përmirësohet brenda 6 javësh deri në disa muaj. Për të ulur sërish rrezikun e tendinitit të Akilit:
🎯 Qëndroni në formë të mirë gjatë gjithë vitit. Pini shumë ujë për të larguar inflamacionin dhe hani drithëra, perime dhe fruta të shëndetshme për të ulur inflamacionin.
🎯 Rritni intensitetin dhe gjatësinë e seancave tuaja të stërvitjes gradualisht. Ekspertët rekomandojnë vetëm një rritje prej 10% të aktivitetit në javë. Kjo është veçanërisht e rëndësishme nëse keni qenë joaktiv për një kohë ose jeni i ri në një sport.
Dr. Besim A. Demolli Reumatolog