A mundë të ju ndihmoj meditimin, në orar të punës?

Nga: Arber Zeka – Psikolog dhe Psikoterapeut 
 
Ashtu si për shumë të punësuar të tjerë edhe për mua, orari i punës ndonjëherë edhe mund të mos jetë i përshtatshëm. Përkundër përpjekjeve të vërteta për të krijuar një rutinë e cila na ndihmon të përshtatemi, kërkesave për të ngutur të kryejmë punë me efikasitet, dhe situata stresuese që na e pamundësojnë të kemi pak kohë për vetën ton, të marrim frymë lirshëm, dhe ti dhurojmë vetës pak qetësi. Nëse s’tregohemi të kujdesshëm për vete, ne kryejmë punë nën presion të vazhdueshëm dhe me nivel të lart stresi, duke harrura krejtësisht të kemi kontakt me veten ton.
 
Meditimi jo vetëm që është një teknik fenomenale për të zgjedhur këtë problematik, por se po ashtu është një teknikë e dizajnuar për të siguruar qartësi mendore dhe fokusim duke trajnuar mendjen tuaj dhe duke zhvilluar përqendrimin tuaj. Një praktikë e qëndrueshme e meditimit në vendin tuaj të punës, mund t’ju ndihmojë të përmirësoheni në shumë fusha të jetës tuaj, duke përfshirë edhe të qenit më produktiv në punë. Nëse jeni duke punuar në zyrë, të jeni të bindur se përfitimet e meditimit janë të panumërta për të përmirësuar nevojat tuaja të kujdesit për vete dhe shëndetit tuaj.
 
Hulumtuesit kanë gjetur se meditimi 15 minuta në ditë do të reduktojë nivelet e stresit me 40%. Përfitime të tjera përfshijnë funksionim më të madh njohës dhe produktivitet të përmirësuar, së bashku me shumë përfitime të tjera.
 
Lajm i mrekullueshëm nëse jeni fillestar është se meditimi është një mënyrë e thjeshtë për të arritur përfitimet dhe nuk kërkon asnjë pajisje apo trajnim të veçantë.
 
Meditimi sjell qartësi, rrit vëmendjen dhe siguron perspektivë të duhur. Është një praktikë thelbësore që t’ju mundësojë të kryeni me efikasitet punët tuaj rutinore dhe të përfundoni përgjegjësit. Megjithatë, ideja e përfshirjes së një praktike meditimi në rutinat tona të rregullta në punë, mund të duket e huaj, nëse nuk duket diçka e frikshme, por se ju siguroj se me të vërtet përfitimet nga kjo praktikë janë shumë reale.
 
Kështu … çfarë është meditim?
 
Para së gjithash, nëse jeni duke menduar të përfitoni nga meditimi, ndoshta duhet ta dini së përgjatë këtij procesi është e nevojshme të jeni zgjuar, por se po ashtu meditimi nuk ka të bëjë me largimin e gjumit, megjithëse ka meditime specifike për gjumë që me siguri mund të shërbejnë për këtë qëllim. Para se gjithash, meditimi është përcaktuar ndryshe nga të gjithë, meditimi është një përvojë personale.
 
Meditimi është praktika e sjelljes së vëmendjes në momentin aktual. Sepse kur mendoni për këtë, nëse nuk jeni të pranishëm tani, si mund të prisni të përjetoni atë që po ndodh në jetën tuaj? (Howard Spector)
 
Meditimi dhe sidomos praktikat psikoterapeutike për të menaxhuar stresin në vendin e punës, vazhdojnë të jen të stigmatizuara, ani pse njerëzit dhe kompanitë po vërejnë se është jashtëzakonisht e dobishme për shëndetin ton, të jemi të kujdesshëm ndaj mirëqenies ton psikologjike. Meditimi  tashmë është argumentuar se përmirësoni aftësinë tuaj për të kryer punë të shumëfishta dhe të rrisni aftësinë tuaj për të qëndruar vigjilentë. Të gjitha këto janë përfitime të vërtetuara shkencërisht që ndikojnë drejtpërdrejt në mënyrën se si punoni.
 
Meditimi mund të jetë transformues në jetën tuaj, sepse ai ju stërvitë që të jeni vigjilent. Për shumicën e njerëzve – sidomos tani me mediat sociale dhe email-in dhe jeta e digjitalizuar me të vërtetë është e vështirë të qëndroni të pranishëm në atë që po bëni. Prandaj, mësoni ta praktikoni meditimin në vendin e punës, kjo ju lejon të përqendroheni më shumë dhe të bëni më shumë në më pak kohë, dhe sidomos të jeni të bindur se do të rrisni cilësinë e punës që ju jeni duke e bërë.
 
Nëse jeni vigjilent ndaj vetes dhe sidomos të kujdesshëm për shëndetin tuaj, çdo person ka një mundësi për të zgjedhur një kohë që punon për ta sjell në pah një praktike eklektike të ruajtjes së shëndetit ton.
 
Si mund të meditojmë?
 
Ja se si të meditosh në punë …
 
Me përkufizim, meditimi është thjesht koha e kaluar në mendime të qeta për qëllime relaksimit. Vini re, përkufizimi nuk thotë se koha e kaluar është e pavlerë e mendimit. Kur mendoni ju jeni duke menduar në heshtje. Ju mund të ndërmjetësoni ndërsa ecni në takimin tuaj të ardhshëm, duke dalë jashtë për një pushim të shpejtë, duke qëndruar pranë makinës së kopjimit ose duke shkuar në banjo. Çelësi i meditimit është të qëndroni të qëndrueshëm dhe të vetëdijshëm për mendimet tuaja.
 
Pini ujë
 
Pi më shumë ujë. E di, e keni dëgjuar atë një milion herë. Ja marrëveshja: Ti vazhdon ta dëgjosh, sepse është e vërtetë. Trupi i njeriut është më shumë se 60 për qind uji. Keni nevojë për ujë jo vetëm për të jetuar, por për të jetuar në mënyrë optimale. Çfarë lidhet uji me meditimin? Çdo gjë. Uji është një element i Tokës që qetëson, plotëson, pastron dhe bazon gjendjen tonë mendore të qenies. Ndërsa pini ujë gjatë gjithë ditës, jepni mirënjohje për faktin që ju keni ujë të pastër në dispozicion për të pirë dhe për trupin, mendjen dhe shpirtin tuaj u jepet dhurata shëndeti. 
 
Fillojmë…
 
Mbylli sytë. Kaloni një minutë në kontakt me trupin – në fakt ju mund të kaloni gjithë kohën tuaj duke bërë vetëm këtë dhe kjo është në rregull, mjaft relaksuese.
 
Tensioni në punë, ngarkesat dhe detyrat janë një shkak i zakonshëm i stresit dhe lodhjes, që vjen nga lodhja ose dhimbjet dhe dhimbjet nga të menduarit, duke punuar, ulur ose duke qëndruar shumë gjatë. Ky tensioni shkakton më shumë stres kur filloni të ndjeni dhe reagoni ndaj tij, kështu që ajo që mund të zgjidhet mjaft lehtë shpesh është sfiduar në një problem më të madh.
 
Pastaj…
 
Butësisht filloni të shtriheni dhe të relaksoheni. Kjo do të thotë, kur ju jeni ulur, që ju vënë vëmendjen tuaj në këmbët tuaja dhe luaj ato butësisht, atëherë ju relaksohuni ato tërësisht. Pastaj lejoni që kjo lëvizje këmbëve të përfshijë këmbët tuaja nga gjunjët poshtë dhe t’i shtrini ato, duke i lejuar ato që të relaksohen plotësisht. Pastaj vazhdoni duke i sjellur atyre me tension, por se butësisht ose duke i rrahur kofshët dhe anën e pasme të kofshve, pastaj duke përfshirë shpinë tuaj si pjesë të kësaj lëvizjeje dhe pastaj të relaksoheni plotësisht. Përfundimisht, ju e ndiqni këtë model për të lëvizur nga një zonë e trupit në një tjetër, si lëvizja e duarve dhe pastaj përfshirja e krahëve dhe supet tuaja. Ky proces liron shumë tension dhe përmirëson qarkullimin e gjakut. Ju gjithashtu mund të bëni ndonjë metodë të thjeshtë të shtrirjes që mund ta dini si një alternativë ndaj kësaj metode.
 
Merrni frymë butësisht dhe thell, dhe ne të njëjtën mënyrë edhe lirojeni…
 
Qëllimi nuk është ta kontrolloni frymën, por thjesht të jeni i vetëdijshëm për të dhe të lejoni që ajo të funksionojë si një mjet për relaksim më të thellë. Kjo bëhet duke gjetur aspektet e bukura dhe ndjenjën e frymëmarrjes dhe duke e lejuar atë të bëhet më e qetë dhe e butë. Qëndro me frymëmarrje për aq kohë sa ndiheni rehat, ose për aq kohë sa lejohet koha juaj.
 
Përfundojeni meditimin…
 
Kjo bëhet me hapjen e butë të syve, duke marrë disa frymëmarrje të freskët dhe duke fërkuar butësisht fytyrën dhe kokën dhe duke shtrirë krahët dhe këmbët përpara se të riktheheni rutinës së përditshme! /Familjadheshendeti.com