10 gjërat që nuk duhet t’i thoni kurrë kur disiplinoni fëmijën tuaj

Të jesh prind nuk është një gjë e lehtë për t’u bërë: është punë e vështirë dhe fëmijët nuk vijnë me udhëzime. Dhe kur ndjeni presionin e të qenit një prind i mirë dhe duke rritur një fëmijë gati për t’u përballur me botën, mund të jetë e lehtë për ne që të zhgënjehemi.

Nëse jeni prind, atëherë e dini saktësisht se çfarë dua të them. Në vapën e momentit, mund të ndiheni sikur pesha dhe presioni i botës është mbi supe. Nga ana tjetër, pa e kuptuar fare, mund të jetë e lehtë të thuash diçka për të cilën do të pendoheni. Fatkeqësisht, fjalët kanë fuqi. Edhe pse mund të jetë një gabim i thjeshtë, fjalët që thoni kur jeni të zemëruar ende i qëndrojnë fëmijës tuaj.

Unë në asnjë mënyrë nuk pohoj se dikush është i përsosur. Megjithatë, është më mirë të shmangni thëniet e 10 gjërave të mëposhtme kur jeni duke disiplinuar fëmijën tuaj.

  1. Ndaloni së qari ose do t’ju jap diçka për të qarë.

Jo vetëm që kjo deklaratë është mizore dhe e pashpirt, por është gjithashtu zhvlerësuese emocionalisht. Fëmijët kanë nevojë për të rritur për t’i ndihmuar ata të përballojnë emocionet e tyre. Por kur thoni diçka të tillë, ju i mësoni ata të kenë frikë nga emocionet e tyre dhe për shkak të kësaj, ata kurrë nuk do të mësojnë se si t’i përballojnë ato në mënyrë të shëndetshme. Në vend që ta thoni këtë, thoni diçka të tillë: “E kuptoj që je i mërzitur. Une jam gjithashtu. Dhe kjo është në rregull. Le ta kalojmë këtë së bashku.”

  1. Unë bëj gjithçka për ju! Kjo është një tjetër deklaratë që mund të jetë ajo që ne e themi pa u menduar shumë, por fakti i çështjes është se ne nuk duhet t’i bëjmë fëmijët tanë të turpërohen që ekzistojnë. Sigurisht, ju bëni gjithçka për ta, sepse kjo është puna juaj. Kur e thoni këtë, po e stresoni fëmijën tuaj për diçka që është jashtë kontrollit të tij.
  2. Djemtë/vajzat nuk sillen kështu!

Kjo deklaratë i ka rrënjët në një kohë në të cilën njerëzit nuk dinin shumë për shëndetin mendor dhe vetëvlerësimin apo edhe për inteligjencën emocionale. Shpejt përpara dhe kërkimet po tregojnë se tani, më shumë se kurrë, ne duhet t’u mësojmë fëmijëve se si të trajtojnë emocionet e tyre në vend që t’i turpërojmë me stereotipe gjinore. Si shembull, nëse djali juaj i vogël po qan dhe ju thoni “Djemtë nuk sillen kështu”, ju jo vetëm që po e turpëroni një fëmijë për emocione, të cilat nuk kanë të bëjnë me gjininë e tyre – por po i mësoni ata të kenë frikë të tregojnë se si ndihen.

  1. Më vjen turp për ty.

Gjatë një momenti të keq, ju mund të keni shumë turp se si po vepron fëmija juaj. Por, kur thoni “Më vjen turp për ty”, nuk po i prekni për sjelljen e tyre, po e përgjithësoni sjelljen e tyre për veten e tyre. Nga ana tjetër, ata nuk dëgjojnë që ju jeni të mërzitur me ta për sjelljen e keqe, ata dëgjojnë se gjithçka rreth tyre është e gabuar.

  1. A duhet të vazhdoj t’ju them të njëjtën gjë?

Kur vazhdoni t’ia përsërisni veten fëmijës tuaj, ata mësojnë se kur thoni diçka nuk ka rëndësi. Në vend që të vazhdoni të përsërisni veten ose të përdorni agresionin pasiv, përdorni një pasojë të qartë nëse ata refuzojnë të dëgjojnë.

  1. Sepse kështu thashë.

Mbaj mend që u rrita dhe dëgjova: “Nuk ka rëndësi sepse KËTË THASH!” Dhe për të mos u bërë hije prindërve të mi, ata po bënin më të mirën që mund të bazoheshin në atë që dinin. Megjithatë, tani njerëzit e kuptojnë se thënia e kësaj nuk i mëson asgjë fëmijës suaj. E gjithë qëllimi i disiplinës është të mësosh, por kur thua, “sepse unë thashë kështu!” ata nuk mësojnë pse duhet të mbajnë një hapësirë ​​të pastër ose të mos ecin në trafik. Ata e dinë vetëm se ju u keni thënë ta bëjnë këtë ose të mos e bëjnë këtë. Ngulitni një mësim të jetës reale dhe ka shumë më tepër gjasa të ngecë në trurin e tyre të vogël.

  1. Kështu jam rritur.

A mund ta hedhim këtë frazë në plehra për përjetësi? Vetëm për shkak se jeni rritur në një mënyrë të caktuar nuk do të thotë se është e drejtë. Shumë njerëz u rritën në situata të tmerrshme ose nga prindër të devijuar që bënin gabime të tmerrshme. Mësoni të vini në dyshim gjithçka që ju është mësuar dhe krijoni mënyrën tuaj të prindërimit.

  1. Ju jeni si __.

Ndërsa fëmija juaj mund të sillet si nëna ose babai i tij kur ata veprojnë në një mënyrë të caktuar, është mirë të mos e thoni këtë. Arsyeja është se nuk është aspak e dobishme.

  1. Pse nuk mund të jeni më shumë si _?

Një lojë tjetër krahasimi që duhet të ndërpritet është krahasimi i fëmijës tuaj me një fëmijë tjetër. Mund të jetë mjaft e pafajshme (të paktën qëllimet tuaja), por, kur e thoni këtë, mesazhi që po dërgoni është me zë të lartë dhe i qartë për një fëmijë në zhvillim, i cili përvetëson gjithçka: “Ti nuk je mjaftueshëm i mirë”. Dhe kjo është shkatërruese për vetëvlerësimin e tyre.

  1. Ju jeni një __ i tillë.

Ndonjëherë, fëmijët sillen si përbindësha ose ngatërrestarë. Por, kur i etiketoni me një identitet bazuar në sjelljen e tyre, kjo mund të bëhet një profeci vetë-përmbushëse. Për të mos përmendur, është e padrejtë. Sepse ne të gjithë veprojmë herë pas here jashtë karakterit. Drejtojuni sjelljes, mos e etiketoni fëmijën.

Harley Manson

Përkthim.
Yll Avdijaj