9 mënyra se si prindërit mund t’i mbrojnë fëmijët nga abuzimi seksual

Tema e abuzimit fizik është një nga temat më të tmerrshme dhe më trishtuese për t’u diskutuar. Dhe ndërsa shumë prej nesh, duke përfshirë edhe mua, mund ta kenë të vështirë ta diskutojmë këtë temë, është e rëndësishme të edukojmë veten në mënyrë që të mund t’i mbrojmë fëmijët e botës sa më shumë që të jetë e mundur.

Sipas CDC, 1 në 4 vajza dhe 1 në 13 djem përjetojnë abuzim seksual në një moment të fëmijërisë së tyre. Dhe 91% e abuzimit seksual të fëmijëve kryhet nga dikush që fëmija ose familja e fëmijës e njeh. Akoma më e trishtueshme, Departamenti i Drejtësisë pretendon se 23% mahnitëse e autorëve janë vetë fëmijë.

Ndërsa këto statistika mund të jenë të vështira për t’u kuptuar, ato vërtetojnë një fakt shumë të kthjellët: se nuk ka asnjë mënyrë për të mbrojtur 100% një fëmijë nga abuzimi. Ka mënyra që ju mund të përmirësoni më së shumti shanset për t’i mbrojtur ata, dhe në këtë rast njohuria është fuqi. Jo vetëm njohuritë e prindit, por edhe njohuritë e fëmijës suaj. Këtu janë disa këshilla të dobishme sipas ekspertëve që duhet t’ju ndihmojnë të fuqizoni veten dhe fëmijën tuaj kundër abuzimit seksual.

  1. Diskutoni herët pjesët e trupit.

Shumë prindër nuk arrijnë t’i mësojnë fëmijët e tyre për pjesët e tyre intime, dhe në vend të kësaj, përdorin emra si “hoo-ha” ose “cookie” për të përshkruar gjërat e tyre private. Kur e bëni këtë, ju jeni duke nënkuptuar një nevojë për turp që rrethon privatët e tyre, dhe jo vetëm kaq, por grabitqarët kanë shumë më pak gjasa të përpiqen të lëndojnë fëmijën tuaj nëse mund t’i etiketojnë saktë pjesët e tyre. Dhe nëse diçka do të ndodhte, nëse vajza juaj i tha mësuesit të saj se dikush e preku ‘biskotën’ e saj, ka shumë më pak gjasa që t’jua raportojnë këtë.

  1. Dëgjoni dhe flisni me fëmijët tuaj.

Komunikimi është kaq i rëndësishëm. Krijoni një mjedis të rehatshëm në të cilin fëmija juaj mund të ndihet i sigurt për t’ju thënë gjëra. Jepuni atyre informacion dhe armatoseni me njohuri dhe vazhdoni t’u bëni pyetjet e vështira.

  1. Mësoni rregullat e kufirit personal.

Filloni herët me fëmijët tuaj, në mënyrë të përshtatshme për moshën për të vendosur kufij të qartë sigurie. Sipas Bethesda, këtu janë pesë rregullat personale të kufirit që janë të dobishme që fëmija juaj të dijë:

Askush nuk duhet të shikojë pjesët intime të trupit tuaj.

Askush nuk duhet t’ju kërkojë të shikoni pjesët intime të trupit të tyre.

Askush nuk duhet të prekë pjesët intime të trupit tuaj.

Askush nuk duhet t’ju kërkojë të prekni pjesët intime të trupit të tyre.

Askush nuk duhet t’ju tregojë fotografi të pjesëve intime në televizor, në revista, në kompjuter ose në një celular.

  1. Jini të vetëdijshëm për njerëzit në jetën e fëmijëve tuaj.

Askush në jetën e fëmijës suaj nuk duhet të jetë mister për ju. Nëse ata kalojnë kohë me fëmijën tuaj, ju duhet t’i njihni ata në baza personale, pavarësisht se kush janë ata. Edhe miqtë e fëmijërisë, apo kujdestarja e fëmijës që rekomandonte shoqja juaj. Nuk më intereson kush është – nëse ata janë rreth fëmijës tuaj, ata duhet të verifikohen.

  1. Kujdesuni për fëmijët tuaj.

Nuk po them të mos i lejoni fëmijës tuaj asnjë privatësi, por duhet të dini se ku është fëmija juaj dhe me kë janë në çdo moment. Duhet të jetë një rregull familjar që nëse fëmija juaj ka një ndryshim të planeve, ju duhet të dini se çfarë po bëjnë para se ta bëjnë atë.

  1. Mësoni fëmijën tuaj se sekretet e trupit nuk janë në rregull.

Në shumë raste, grabitqarët do t’i thonë fëmijës tuaj se duhet të mbajnë një sekret. Për ta penguar këtë, jini të qartë me fëmijën tuaj se çdo sekret në lidhje me trupin e tij nuk është në rregull. Nëse dikush u kërkon të mbajnë një sekret në lidhje me trupin e tyre, përgjigja e tyre e parë duhet të jetë “Nuk është në rregull, po u them prindërve të mi”.

  1. Bëjini të qartë se askush nuk duhet të fotografojë pjesët e trupit të tyre.

Një tjetër gjë që duhet pasur parasysh është fakti që grabitqarët bëjnë fotografi dhe i postojnë ato në internet. Menjëherë, thuajini fëmijës tuaj se nuk është kurrë në rregull që dikush të fotografojë trupin ose pjesët intime të tij.

  1. Keni një fjalë kodi kur fëmija juaj ndihet i pasigurt.

Kur fëmija juaj është larg jush, ai duhet të ketë të gjitha mjetet e nevojshme për të kontaktuar me ju. Dhe nëse ndihen të pasigurt ose të parehatshëm, jepini një fjalë kodi për t’ju bërë të ditur se duan të kthehen në shtëpi, sepse ndihen të pasigurt.

  1. Edukoni veten për shenjat e abuzimit.

Fuqizojeni veten me njohuri. Mësoni për shenjat e abuzimit dhe jini të vetëdijshëm për fëmijën tuaj. Kushtojini vëmendje ndryshimeve të vogla në sjelljen, humorin dhe prirjet e tyre, kështu që nëse diçka po ndodh, do të jeni ju të parët që do ta dini.

Nga Harley Manson

përkthim.
Yll Avdijaj