Steriliteti zakonisht përkufizohet si paaftësia e një çifti

Steriliteti zakonisht përkufizohet si paaftësia e një çifti për të mbetur shtatzënë edhe pas një viti marrëdhëniesh seksuale të rregullta.
Meqenëse shkaqet mashkullore dhe femërore shpesh bashkëekzistojnë, është e rëndësishme që të dy partnerët të hetohen për infertilitet dhe të menaxhohen së bashku.

Shkaqet e sterilitetit mashkullor:
Shkaqe endokrinologjike
Shkaqe gjenetike
Çrregullimet e lindura urogjenitale
Çrregullimet e fituara urogjenitale
Infeksionet e traktit urogjenital
Çrregullimet seksuale
Sëmundjet malinje
Barnat e ndryshme
Toksinat mjedisore
Pirja e duhanit, alkoolit etj.

Si diagnostikohet?
Analiza e spermës është themeli i vlerësimit laboratorik të sterilitetit mashkullor.
Testet hormonale.
Ultrazëri i testiseve.
Biopsia e testiseve.

Trajtimi
Trajtimi i sterilitetit bëhet varësisht prej shkaktarit
Alemdin Ramizi Endokrinolog