SHAFRANI I INDISË

Përgaditur nga Valdrina Hajdari Alimani

Është i njohur gjithashtu si një nga erëzat e arta dhe konsiderohet si aroma më e larmishme dhe më e favorshme, që është njohur ndonjëherë, ka një ngjyrë të verdhë, përdoret edhe në medicin.

Këto erëza janë përdorur në shumë kultura të ndryshme në mbarë botën dhe janë përdorur për shumë shekuj, dhe kjo erëz është gjithashtu përbërësi kryesor në shumë enë aziatike.

Ju mund të gjeni shafran të Indisë në forma të ndryshme, të tilla si ekstrakte, kapsula, çaj ose pluhur.

-Curcumin- është një përbërës aktiv në Curcuma dhe mund të sigurojë mijëra përfitime shëndetësore, është e mbushur me veti të fuqishme antivirale, antioksiduese, antibakteriale, anti-kancerogjene, anti-mutagjene dhe anti-fungale.

Ju mund të qetësoni simptomat e artritit dhe të parandaloni inflamimin duke përdorur shafran të Indisë, sepse ajo përmban shumë copa, magnez, fibra dietike, hekur, niacinë, zink, kalcium, proteina dhe vitamina K, E dhe C.

Këtu janë përfitimet kryesore shëndetësore që shafran i Indisë do t’ju ofrojë:

?Shërben për kurimin e djegieve.

Meqë ka vetitë e fuqishme antivirale dhe antiseptike, shafranët lehtë mund të trajtojnë për të kuruar djegiet, plagët dhe kushtet e tjera të lëkurës më serioze.

?Ndihmon artritin reumatoid.

Ju mund të trajtoni osteoartriti, artriti reumatoid, dhe lehtësimin e dhimbjeve të përbashkët me përdorimin e rregullt të shafran të Indisë për shkak të pronave të fuqishme anti-inflamatore.

?Përforcues i imunitetit

Për shkak se ajo është një burim i pasur i lipo-polisaharideve, ky përbërës ka veti të forta antifungale, antivirale dhe antibakteriale, kështu që me konsumin e rregullt të shafran i Indisë ju mund të parandaloni nga të ftohtit dhe gripit, gjë që do të rrisë sistemin imunitar.

?Kontrolli i peshës

Shafrani i Indisë mund t’ju ndihmojë të humbni peshë, sepse ai thyen biliare dhe krijon një ndjenjë të ngopjes!

?Për një zemër të shëndetshme

Ju mund të zvogëloni rrezikun e sëmundjeve të zemrës me shafranin e Indisë, të keni aftësinë për të ulur nivelet e kolesterolit në gjakun tonë dhe për të shkatërruar yndyrën.

?Mbrojtjën e mëlçisë

Ju mund të mbështetni funksionin e mëlçisë, sepse ajo është në gjendje të pastrojë trupin tonë nga toksina për shkak të pasurisë së tij në enzime.

?Ndihmon tretjen

Ju mund të shëroni inflamimin e zorrëve dhe të mbështetmi procesin e tretjes me shafranin e Indisë, kjo është e mundur sepse përmban të drejta të forta anti-inflamatore dhe antioksidante. Ajo gjithashtu ka aftësinë për të trajtuar probleme të tretjes si sindromi i zorrëve nervoz.

?Trajton depresionin

Një nga antioksidantët më të fuqishëm gjendet në kurkumin, dhe këto antioksidantë mund të trajtojnë në mënyrë efektive depresionin. /Familjadheshendeti.com