Pse fëmijët duhet të ecin zbathur herë pas here?

Dr.Ismail Lutolli Pediater, Subspecialist Dietolog – Nutricionist

Subspecialist  Hematologji dhe Onkologji Pediatrike

Stu. Subspecialist Gastro hepato enterologji Pediatrike 

Megjithëse prindërit shqetësohen se foshnjat do të ftohen nëse janë pa çorape , është mirë që herë pas here të jenë zbathur. Sigurisht, kjo nuk do të thotë që ata duhet të heqin çorapet e tyre kur është e ftohtë, as t’i lënë “të shkelin” në pllaka të akullta ose në bar të lagur. Kjo nuk do të thotë se ata duhet të qëndrojnë  tere diten zbathur.  

Ata që kanë fëmijë pothuajse me siguri e kanë gjetur veten në një situatë kur fëmija i tyre papritmas vendos të heqë këpucët dhe çorapet dhe të ecë zbathur. Në këtë rast, nënat dhe baballarët menjëherë përpiqen të zgjidhin problemin duke e detyruar atë të  mbathe kepucet apo atletet , nëse është në  bar në park ose në kopsht. 

Në realitet, fëmijët duhet të kenë më shumë mundësi të provojnë gëzimin e ecjes zbathur edhe sepse duket se u ofron atyre përfitime të ndryshme 

Nëse banesa e tyre apo vendi ku banojne është e ngrohtë dhe sipërfaqja është e thatë dhe e ngrohte , ndonjëherë mund te jene zbathur  dhe ja pse:

• Fëmijët zbathur mund të përjetojnë atë ndjenjë lirie që e duan aq shumë dhe që i dallon ata, si dhe një nivel më të lartë lumturie. Prandaj, ata duhet të inkurajohen të shijojnë më shpesh trupin dhe aftësitë e tyre motorike ndërsa janë zbathur, në mënyrë që të zbulojnë më mirë botën përreth tyre.

• Ecja zbathur mund të forcojë muskujt e kembeve duke  parandaluar  dhe dhimbjen e këmbëve.

• Ecja zbathur forcojnë këmbët dhe pjesët e poshtme të këmbëve. 

•Këpucët bllokojnë receptorët në këmbë përgjegjës për zhvillimin e rrugëve dhe lidhjeve të fuqishme neurologjike,ecja e here pas hershme zbathur e nxite kete lidhje te rendesishme neurologjike Kjo për faktin se ecja zbathur inkurajon koordinimin vizual dhe merr informacion të rëndësishëm prekës dhe perceptues.

•  Foshnjat qe ecin  zbathur do të bien më pak pasi mësojnë të ecin, do të kenë koordinim më të mirë të lëvizjeve dhe ekuilibrit.  Këmbët e një fëmije mund të vërejnë sipërfaqe dhe cilësi të ndryshme (qilima, tokë, dru, bar, ujë, etj.), Dhe kjo është pjesë e të mësuarit dhe të diturit për gjërat përreth tyre që është shumë e dobishme. Në fillim të udhëtimit të tyre rreth botës, të vegjlit duhet të mësojnë saktësisht përmes hulumtimit dhe kontaktit të drejtpërdrejtë me sipërfaqet.

•  Ecja dhe vrapimi zbathur  inkurajojnë më shumë zhvillimin motorik te femijet. Ecja zbathur promovon një ndjenjë ekuilibri dhe stabiliteti.

• Ecja zbathur rrit vetë-ndërgjegjësimin e fëmijëve dhe perceptimin e pozicionit të tyre në hapësirë. Kjo falë vëzhgimit të lëvizjeve të bëra me gishtërinjtë dhe këmbëve vetë, kontaktit me tokën ose dyshemesë, por edhe perceptimit të aromës së këmbës. Shumë shqisa nxiten dhe bashkëveprojnë për të rritur aftësitë e fëmijëve të vegjël.

• Formimi më i mirë i tabanit -ne e dimë që këpucët i detyrojnë këmbët brenda, dhe kjo mund të çojë në probleme, veçanërisht nëse nuk janë të një cilësie të mirë. Nga ana tjetër, ecja zbathur, përmirëson formimin e shputës, duke shmangur, ndër të tjera, problemin e këmbëve të sheshta jo krejt I rralle tek femijet.

• Ecja zbathur pengon infeksionet e mundshme  -Ecja zbathur parandalon formimin e kërpudhave, baktereve, djersës, flluskave dhe aromave të pakëndshme. Të gjitha situatat ku veshja e këpucëve favorizohet.

Fëmijët duket se i dinë të gjitha këto dhe instiktivisht heqin këpucët dhe çorapet pikërisht sepse është më e natyrshme që ata të eksplorojnë mjedisin përreth tyre dhe sepse (le ta pranojmë) këpucët shpesh janë të pakëndshme dhe u japin atyre një ndjenjë detyrimi. Për fëmijët që ende nuk ecin, këpucët janë një aksesor absolutisht i padobishëm dhe përdorimi i tyre duhet të jetë i kufizuar në minimum. 

Nese jeni ne plazh , buze detit por edhe ne ambiente te shtepise ku dyshemeja eshte e ngrohte, nese jeni edhe ne kopsht ku nuk ka vend per lendimin e femijut tuaj , lejone te ece edhe zbathur here pas here pasi kjo vetem se do e ndihmoj shendetin e femijut tuaj.