Përdorimi i parfumeve dhe deodorantëve gjatë shtatzënisë

Është e natyrshme të dëshironi të përdorni parfume dhe deodorantë gjatë shtatzënisë sepse aroma e tyre e këndshme ju jep një ndjenjë freskuese por prania e kimikateve në të mund të mos jetë e sigurt për fëmijën tuaj të palindur.
Parfumet dhe deodorantët që përmbajnë aroma artificiale kane përbëres ftalatet që mund të të jenë të dëmshme për shëndetin e foshnjës tuaj.
Meqenëse shumica e prodhuesve nuk e rendisin këtë përbërje kimike në etiketën e produktit, është e vështirë të gjesh nëse një parfum e përmban atë apo jo. Prandaj mjekët këshillojnë gratë shtatzëna që potencialisht të reduktojnë përdorimin e produkteve që kanë shtuar aromë sintetike në to.
Rëndësi ka edhe shkalla në të cilën jeni të ekspozuar ndaj këtyre përbërësve toksikë. Deodorantët dhe parfumet zakonisht aplikohen çdo ditë dhe qëndrojnë në lëkurën tuaj për një kohë më të gjatë. Në këtë mënyrë, për shkak të ekspozimit të shtuar, ato mund të jenë të dëmshme për ju.

Cilat mund të jenë rreziqet e përdorimit të parfumeve?
Gratë shtatzëna janë përgjithësisht të ndjeshme ndaj llojeve të veçanta të aromave . Pra, kur aplikoni parfume të forta në shtatzëni, mund t’ju shkaktojë simptoma të pakëndshme si nauze, marramendje, të vjella dhe të përziera.

A ka ndonjë alternativë ndaj parfumeve?
Nëse e keni zakon të përdorni parfume çdo ditë dhe nuk mund ta imagjinoni veten pa të, atëherë mund të provoni alternativa natyrale pa aroma, si vajrat esencialë. Ju mund të merrni vajra esencialë limoni që ju japin një aromë agrume dhe janë ideale për të ngritur humorin tuaj gjithashtu. Përveç tij, ka disa variacione të tjera në vajra esencialë si vaji i mentes, vaji i rozmarinës, kanella, balsami, vaj livando, dru sandali, trëndafili dhe disa të tjera.

Në çfarë rrethanash duhet të shmangni plotësisht parfumet apo deodorantët?
Nëse keni prerje në lëkurë, atëherë duhet të shmangni plotësisht përdorimin e tyre. Kjo është për shkak se, komponimet kimike dhe toksinat e dëmshme të pranishme në këto produkte kanë shanse më të mira për të depërtuar në lëkurën tuaj dhe në qarkullimin e gjakut. Kjo mund të jetë e dëmshme për fetusin tuaj. Pra, gratë shtatzëna me prerje, ose skuqje në lëkurë duhet të shmangin plotësisht aplikimin e parfumeve.
Një gjë tjetër që duhet të keni parasysh kur përdorni një parfum është se ai mund të shkaktojë një reaksion alergjik në shtatzëni. Nëse me përdorimin e tyre ndjeni ndonjë lloj alergjie, atëherë duhet ta ndërprisni menjëherë përdorimin e tij. Nëse keni ndonjë dyshim në lidhje me ndikimin e ndonjë përbërësi të pranishëm në të, atëherë duhet të flisni me mjekun tuaj për këtë.

A ka ndonjë parfum specifik që duhet shmangur?
Nē pêrgjithësi nuk mund të themi se ndalohet përdorimi i deodorantëve, apo parfumeve në shtatzëni, por ka disa parfume në treg që duhet t’i shmangni. Këto janë parfumet e prodhuara me përbërësit e mëposhtëm si:
silicë,parabenë,lauril sulfat natriumi dhe
qymyr,katranë,nënproduktet e naftës,propilen glikol, triclosan,polieteni,formaldehid alumini mund të çojë në paqëndrueshmëri të gjeneve.

Gjërat që duhen marrë parasysh kur përdorni parfume :
🔺Zgjidhni formën e parfumeve dhe deodorantëve pa aroma në vend të atyre aromatike.
🔺Përdorni në sasi minimale
🔺.Shmangni eksperimentimin me produkte të ndryshme të reja.
🔺Përdorni vajra esencialë më të sigurt në vend të parfumeve aromatike.

ℹ️Përfundim :në përgjithësi përdorimi i parfumeve dhe deodorantëve në mënyrëtë kontrolluar( jo shpesh,jo në sasi të madhe ose disa here në ditë) është i sigurt gjatë shtatzënisë.
Ju mund të zgjidhni aroma tē lehta ose aroma natyrale dhe vendosni nē sasi minimale për të shmangur çdo rrezik për ju dhe fetusin.
Nëse vëreni ndonjë alergji ose shqetësim gjatë aplikimit të tij, atëherë duhet të konsultoheni menjëherë me mjekun tuaj.

Ass. Dr. Lindita Ibrahimi Veliu gjinekologe obstetre, PhDc