Osteoporoza dhe kalciumi

⚠️ Në kohën që ju duhet për të lexuar këtë fjali tani, dikush sapo ka përjetuar një frakturë që lidhet me osteoporozën.

⛔ Kjo statistikë fillestare nxjerr në pah pasojat në jetën reale të një sëmundjeje që prek qindra miliona burra dhe gra. Në fakt, Fondacioni Ndërkombëtar i Osteoporozës raporton se dy nga tre gra mbi moshën 50 vjeç do të përjetojnë një frakturë osteoporotike, ashtu si një nga pesë burra.

⬆️ Ky trend alarmues vë në qendër të vëmendjes dietën dhe lëndët ushqyese, veçanërisht kalciumin, që mund të ndihmojnë në minimizimin e rreziqeve të frakturave dhe t’ju mbrojnë kundër osteoporozës më të keqe.

☢ Për çfarë është i mirë kalciumi❓

🔴 Kalciumi mineral luan një rol të rëndësishëm në të gjithë trupin tuaj. Për shembull, trupi juaj përdor mineralin për të aktivizuar muskujt tuaj, për të kontrolluar prodhimin dhe lirimin e hormoneve të ndryshme, për të qarkulluar gjakun dhe madje për të ndihmuar trurin tuaj të komunikojë me pjesën tjetër të trupit tuaj.

🟠 Por një nga efektet më të njohura që ka kalciumi është tek kockat dhe dhëmbët tuaj.

🟡 Kockat dhe dhëmbët tuaj janë, në një farë kuptimi, vërtet të gjallë. Ndërsa jeta e përditshme i konsumon ato, indet në kockat dhe dhëmbët tuaj riparohen vetë.

🟢 Kalciumi është një nga komponentët thelbësorë në këtë proces dhe minerali ndihmon në rinovimin e forcës, masës dhe shëndetit të kockave dhe dhëmbëve tuaj. Në fakt, më shumë se 99 për qind e kalciumit në trupin tuaj gjendet në dhëmbët dhe kockat tuaja.

🔵 Kjo është arsyeja pse, ndërsa shkaku i vërtetë i osteoporozës dhe humbjes së masës kockore ende nuk është përcaktuar me të vërtetë, studiuesit pajtohen se kalciumi luan një rol jetik në shëndetin e kockave dhe menaxhimin e osteoporozës.

🔶️ Për shkak se humbja e indit kockor dhe masës janë shënuesit kryesorë të osteoporozës, dhe për shkak se kalciumi është një nga përbërësit kryesorë në kocka dhe indet e eshtrave, ka kuptim që njerëzit të mendojnë se kalciumi luan një rol të madh në forcën e kockave dhe parandalimin e osteoporozës.

✅ Duke konsumuar qumësht dhe produkte qumështi ju mund të kujdeseni për kockat tuaja🚻

Me respekt,
Dr Besim (Ajet) Demolli
Mjek reumatolog