Nga: Dr. Besa Vranovci

Infeksionet e traktit urinar mund të shkaktojnë shumë shqetësime. Prandaj, është normale që personat me infeksion të traktit urinar të dëshirojnë të heqin qafe infeksionin shpejt. Një trajtim i shpejtë është i nevojshëm për të parandaluar që infeksioni i traktit urinar të shndërrohet në një problem më serioz shëndetësor. Infeksionet e traktit urinar ndonjëherë mund të zgjidhen në mënyrë spontane në katër deri në pesë ditë. Megjithëse ekzistojnë disa terapi që mund të përdorni në shtëpi, rekomandohet që të merrni një trajtim profesional për trajtimin më të shpejtë dhe gjithëpërfshirës.

Cilat janë simptomat?

Dije se cilat janë simptomat:

Infeksioni i traktit urinar (ITU) është shumë i zakonshëm, por mund të bëheti pakëndshëm dhe të shkaktojë parehati për pacientin. Infeksionet e traktit urinar ndodhin në traktin e sipërm urinar (veshkat dhe ureterët), traktin urinar të poshtëm (fshikëzën dhe uretrën), ose në të dy.

  • Nëse keni një infeksion të traktit urinar, me siguri do të ndjeni djegie
  • gjatë urinimit, dhe shpesh do të dëshironi të urinoni.
  • Mund të keni edhe dhimbje në pjesën e poshtme të barkut.

Dallimet midis simptomave të infeksionit të traktit urinar të sipërm dhe të poshtëm

– Simptomat e infeksionit të traktit urinar të poshtëm përfshijnë: nevojën për urinim më të shpeshtë, urinë e trubullt ose të përgjakur, dhimbje prapa në shpinë, erë e keqe e urinës dhe parehati të përgjithshme.
– Nëse keni infeksion të traktit urinar të sipërm,temperatura mund të rritet (mbi 38 ° C).
– Mund të keni të përziera dhe të keni ethe .
– Simptoma të tjera përfshijnë të vjella dhe diarre.

Kur duhet të kërkoni kujdes mjekësor

25-40% e infeksioneve të moderuara të traktit urinar kalojnë spontanisht. Më shumë se gjysma e njerëzve, në këtë rast nuk bëjnë trajtimit mjekësor, dhe e rrezikojnë për ndonjë ndërlikim. Nëse keni infeksion të traktit urinar, temperaturë të lartë, ose nëse simptomat përkeqësohen, menjëherë caktoni termin tek mjeku.
-Nëse jeni shtatzënë ose keni diabet, duhet të vizitoni menjëherë një mjek. -Nëse shkoni te mjeku, mund të diagnostikoni në kohë. Ajo që mendoni se është një infeksion i traktit urinar në të vërtetë mund të jetë një infeksion i kërpudhave ose diçka tjetër.

  • Për të parë nëse ka një infeksion të traktit urinar dhe cilat baktere po e shkaktojnë atë mjeku mund të kërkojë që të bëni një provë të urinës. Këto teste të kulturës zakonisht marrin 48 orë për të dhënë rezultate.

Përdorni antibiotikë

Infeksionet e traktit urinar janë infeksione bakteriale. Prandaj, antibiotikët e përshkruar nga mjeku janë metodat më të përgjithshme dhe më të rekomanduara të trajtimit. Antibiotikët rekomandohen veçanërisht për gratë që kanë infeksione të shpeshta të traktit urinar. Përdorimi i zgjatur i antibiotikëve mund të ndihmojë për të parandaluar përsëritjen e infeksionit.
Antibiotikët e përshkruar për infeksion të traktit urinar përfshijnë: nitrofurantoin (Furadantin, Macrobid ose Macrodantin) dhe trimethoprim-sulfamethoxazole ( Bactrim ose Septra) (E njohur edhe si Levaquin).
– Përveç antibiotikëve, AZO është një analgjetik urinar që mund të mirret pa recetë dhe mund të ndihmojë në trajtimin e infeksionit të traktit urinar.

Përfundoni trajtimin me antibiotikë

Aplikoni një deri në shtatë ditë terapi me antibiotikë siç përshkruhet dhe rekomandohet nga mjeku juaj. Shumica e grave përdorin antibiotikë për 3-5 ditë. Burrat mund të përdorin antibiotikë për 7 deri në 14 ditë. Megjithëse simptomat zakonisht zgjidhen brenda rreth tre ditësh pas trajtimit me antibiotikë, mund të zgjasë deri në pesë ditë që të gjitha bakteret në traktin urinar të vdesin. Edhe kjo kohë mund të jetë më e gjatë tek burrat.

-Nëse mjeku nuk ju thotë ndryshe, është shumë e rëndësishme që tëpërdorni të gjithë antibiotikët e përshkruar nga mjeku.
-Nëse ndaloni të merrni antibiotikë para se të përfundojë trajtimi, bakteret mund të mos zhduken plotësisht.
-Nëse simptomat vazhdojnë pasi të keni përdorur të gjithë antibiotikët ose nëse nuk keni vërejtur ndonjë përmirësim pas disa ditësh, bëni përsëri një kontrollë tek mjeku.

Jini të vetëdijshëm për komplikimet e mundshme

Në rast të një infeksioni serioz të traktit urinar, mund të ndodhin komplikime të mundshme serioze, të cilat mund të çojnë në dëmtim të veshkave ose helmim në gjak. Këto nuk janë komplikime të zakonshme
dhe zakonisht prekin personat me probleme shëndetësore para-ekzistuese siç është diabeti. Nëse keni një sistem të dobët imunitar, do të jeni më të ndjeshëm ndaj komplikimeve dhe infeksioneve.
– Gratë shtatzëna që përjetojnë infeksion të traktit urinar janë në rrezik për komplikime të infeksionit dhe duhet patjetër të vizitojnë një mjek.
– Burrat me infeksione të përsëritura të traktit urinar janë në rrezik për inflamacion të prostatës, i njohur si prostatiti.
– Nëse keni infeksion të rëndë të traktit urinar ose nëse keni komplikime, mund të keni nevojë për trajtim spitalor.
– Ndërsa jeni duke u trajtuar në spital, do të mjekoheni me antibiotikë, por do të ndiqeni nga afër dhe me siguri do t’ju jepet serum për të parandaluar dehidrimin e trupit tuaj.

Si ta qetësojmë infeksionin e traktit urinar në shtëpi?

Pini shumë ujë

Antibiotikët janë mënyra e vetme për të shmangur infeksionin e traktit urinar. Por, ka gjëra që mund të bëni në shtëpi për të lehtësuar simptomat dhe në një masë të madhe të parandaloni që infeksioni të përsëritet. Më e thjeshta nga këto është pirja e shumë ujit gjatë ditës, afërsisht një gotë në orë.

-Kur urinoni, fshikëza pastrohet, gjë që lejon që bakteret të dalin jashtë.
-Mos e mbani urinën kur t’ju arrijë. Kur e mbani urinën, infeksioni i traktit urinar mund të përkeqësohet dhe bakteret mund të shumohen.

Provoni të pini lëng brusnice

Pirja e lëngut të brusnicës shpesh tregohet si një trajtim në kushte shtëpie për infeksionin e traktit urinar. Megjithëse ekzistojnë pak burime të provave se lëngu i brusnicës mund të luftojë infeksionin, ky frut mund të parandalojë infeksionin. Nëse ka një infeksion të përsëritur të traktit urinar, provoni të përdorni kapsula të brusnicës që kanë një efekt të fortë. Konsumimi i shumë lëngjeve si dhe uji ju ndihmon të boshatisni dhe pastroni sistemin urinar.
– Mos pini lëng brusnice nëse ju ose familja juaj keni një histori të infeksionit të veshkave.
– Nëse përdorni hollues gjaku, nuk duhet të përdorni kapsula brusnice.
– Në një studim të bërë janë parë rezultate pozitive tek gratë që përdorin një tabletë të përqendruar me brusnicë në ditë ose pinë rreth 250 ml lëng brusnice të paëmbëlsuar , tre herë në ditë për një vit.

Përdorni shtesa të vitaminës C

Kur filloni të ndjeni simptomat e infeksionit të traktit urinar, përdorimi i shtesave të vitaminës C mund të ndihmojë në parandalimin e zhvillimit të infeksionit. Vitamina C parandalon rritjen e baktereve në fshikëz duke acidifikuar urinën dhe forcuar sistemin imunitar.
– Përdorni një dozë prej 500 mg në ditë por ndaloni përdorimin e tij nëse keni diarre.
– Së bashku me shtojcat e vitaminës C, ju mund të pini çajra të butë anti-inflamator si, ekinacea dhe hithër.
– Nëse këto simptoma vazhdojnë pas disa ditësh, shkoni tek mjeku.

Shmangni konsumimin e irrituesve

Disa nga gjërat që konsumoni mund të jenë irrituese, dhe në rast të infeksionit të traktit urinar, efektet e tyre rriten. Kafeja dhe alkooli janë dy gjëra që kanë ndikimin më të madh nëse konsumohen. Këto jo vetëm që irritojnë, por gjithashtu bëjnë që trupi të mbetet i dehidratuar. Kjo vështirëson largimin e baktereve nga trakti urinar.
– Ju nuk duhet të konsumoni lëng agrumesh që përmban thartinë derisa infeksioni i traktit urinar të kalojë.
– Kufizimi i konsumit të kafeinës dhe alkoolit mund të jetë një masë parandaluese kundër infeksionit të ardhshëm të traktit urinar nëse jeni të ndjeshëm ndaj infeksioneve të tilla.

Qëndroni të pastër dhe të shëndetshëm

– Ju duhet të bëni një kujdes gjatë pastrimit dhe të mbani higjienë sa më të mirë të traktit urinar. Pastrimi i duhur është një masë parandaluese kundër infeksionit të traktit urinar dhe gjithashtu ka një efekt domethënës në eleminimin e shpejtë të infeksionit. Sa më shumë të adoptoni praktika shëndetësore dhe higjienike, aq më mirë do të jeni.
– Pasi të keni urinuar, fshijeni zonën nga përpara në mbrapa. Kjo është veçanërisht e rëndësishme për gratë, të cilat gjithmonë duhet të fshihen nga e para në mbrapa.

Pastrohuni para dhe pas marrëdhënieve seksuale

Gjatë marrëdhënieve seksuale, bakteret mund të vendosen në uretrën egruas dhe të vazhdojnë në fshikëz. Për të parandaluar këtë, zonat gjenitale dhe anale duhet të pastrohen para dhe pas marrëdhënieve seksuale. Gratë duhet të urinojnë gjithmonë para dhe pas marrëdhënieve seksuale.

Përdorimi i losioneve të trupit dhe vajrave të masazhit si dhe lubrifikantë përveç nëse është shkruar se është i besueshëm, përndryshe nuk preferohet të përdoren. Këto mund të përfshijnë kimikate që mund të shkaktojnë infeksion.

-Urinimi pas marrëdhënieve seksuale lejon fshikëzën të zbrazet dhebakteret të dëbohen.
-Infeksionet e traktit urinar nuk janë ngjitëse dhe nuk mund t’i merrni ato nga dikush tjetër.

Vish rrobat e duhura

Disa veshje mund ta bëjnë më të vështirë eliminimin e infeksionit të traktiturinar. Të brendshme të bëra nga substanca apo materiale të cilat e pamundësojnë ajrosjen ose që shtrëngojnë trupin mund të shkaktojnë lagështi dhe krijojnë një mjedis të favorshëm në të cilin bakteret mund të shumohen . Kështu që vishni të brendshme pambuku në vend të pëlhurave jo absorbuese si najloni.

-Mos vishni pantallona që shtrëngojnë trupin tuaj. Veshja e ngushtë mund të shkaktojë djersitje dhe një mjedis me lagështi, gjë që e bën atë të përshtatshme për rritjen e baktereve.
-Veshja e mbathjeve të duhura mund të ndihmojë në parandalimin e zhvillimit ose përparimit të infeksioneve, por nuk i trajton ato.

Këshilla

Pushoni sa më mirë që mundeni dhe pini shumë ujë.
-Bërja e marrëdhënieve seksuale gjatë trajtimit të infeksionit të traktit urinar nuk preferohet. Një bakter i ri mund të hyjë në trupin tuaj, i cili mund të zvogëlojë mundësinë e rikuperimit të plotë.
-Përdorni Ibuprofen për të ndihmuar në rast të dhimbjes kur aplikoni këto trajtime.
-Pini shumë ujë, përdorni ilaçet e përshkruara nga mjeku juaj.
-Si lubrifikant, përdorni losion ose vaj masazhi që thotë se nuk është i dëmshëm për trupin dmth që është i sigurtë. Kimikatet që mund të gjenden në to mund të bëhen shkaktarë për infeksion të traktit urinar.
-Përdorni një lecke të ngrohur për të minimizuar simptomat. Edhe pse kjo nuk ju ndihmon të heqni qafe infeksionin e traktit urinar, ai mund të ndihmojë në lehtësimin e simptomave. Lecka duhet të jetë e ngrohtë, jo e nxehtë. Duhet të aplikohet në pjesën e poshtme të barkut për të lehtësuar presionin, dhimbjen dhe simptomat e tjera të shkaktuara nga infeksionet e traktit urinar.
-Mos konsumoni brusnica ose përdorni antibiotikë. Përdorimi i tyre do të ndihmojë përkohësisht, por do ta përkeqësojë situatën! Pini rreth 250 ml ujë me një lugë bikarbonat natriumi pastaj rreth 250 ml lëng limoni. Kjo do të lehtësojë dhimbjen e fshikëzës menjëherë.

Paralajmërimet

-Nëse trajtimi në shtëpi duket se funksionon, duhet të keni parasysh një test profesional të urinës për të kontrolluar bakteret.
– Nëse nuk ka ndonjë ndryshim të rëndësishëm në simptoma pas 24 deri në 36 orë trajtimi në shtëpi, duhet të kërkoni këshilla mjekësore profesionale.
– Edhe infeksionet më të lehta të traktit urinar mund të shkaktojnë infeksione të rënda të veshkave nëse inflamacioni lihet i patrajtuar për një kohë të gjatë.
– Si masë parandaluese, konsumimi i brusnicës çdo ditë është shumë efektiv, por duhet të tregoni kujdes kur konsumoni lëng brusnice gjatë një infeksioni ekzistues. Meqenëse lëngu i brusnicës është shumë acidik, mund të bëjë që infeksioni ekzistues i traktit urinar të përkeqësohet. Ushqimet dhe pijet acide mund të irritojnë fshikëzën tashmë të inflamuar.

https://www.nhs.uk/conditions/urinary-tract-infections-utis/

/Familjadheshendeti.com