htatori- muaji i ndërgjegjësimit të SËMUNDJEVE REUMATIKE✅

🔸Shtatori është më shumë sesa kthimi në shkollë dhe ardhja e gjithçkaje me aromë kungulli 🎃
Është gjithashtu Muaji i Ndërgjegjësimit për Sëmundjet Reumatike, një përpjekje kombëtare e krijuar nga Kolegji Amerikan i Reumatologjisë (ACR) në vitin 2016 për të sjellë vëmendjen në më shumë se 100 sëmundje që bien nën ombrellën e sëmundjes reumatike.
🔸Meqenëse simptomat e sëmundjes reumatike mund të jenë të vështira për tu përcaktuar dhe nganjëherë neglizhohen thjesht si “dhembjet e pleqërisë”, njerëzit që jetojnë me këto sëmundje mund të kalojnë vite para se të kërkojnë trajtim ose të marrin një diagnozë të saktë.
🔸Megjithëse nuk ka shërim për sëmundjen reumatike, ndërhyrja e hershme nga një reumatolog i trajnuar mund të ndihmojë pacientët të menaxhojnë simptomat dhe të mbajnë një cilësi normale të jetës.
🔸Simptomat e sëmundjes reumatike ndryshojnë nga personi dhe gjendja, por mund të përfshijnë:
-Dhimbje të nyjeve ose muskujve, inflamacion, ënjtje, skuqje ose ngurtësi të tyre
-Irritim dhe pezmatim të syve
-Lodhje e përgjithshme, gjendje e keqe dhe ethe!
-Renia e flokeve!
-Sytë e thatë ose gojë e thatë!
-Dhimbje gjoksi dhe konvulzione ose goditja në tru.
🔸Konsulta me një reumatolog brenda javëve dhe muajve të parë të fillimit të sëmundjes – atë që reumatologët e quajnë “dritarja e mundësisë “- mund të përmirësojë në mënyrë dramatike rezultatet afatgjata për pacientët.
Dr Besim Demolli Reumatolog