Efektet e rrezikshme të dritës blu dhe si të mbroni sytë tuaj!

Përgaditi Albina Alija

Drita është një gjë e ndërlikuar për t’u kuptuar. Në shtëpinë tuaj, ju ndizni dhe përdorni kompjuterin tuaj, kontrolloni telefonin tuaj celular ose tabletë, ose shihni televizor, po i ekspozoni vetes në lloje të ndryshme të dukshme dhe madje të padukshme rrezet e dritës.

Këto mund të kenë një ndikim në trup, të cilat mund të jenë të mira ose të këqija, varësisht nga lloji i dritës.

Efektet e dritës blu

Një studim i kohëve të fundit i kryer nga Banka e Amerikës konfirmoi se pothuajse 50% e konsumatorëve amerikanë nuk mund të jetonin pa pajisjet e tyre mobile edhe për një ditë. Është me të vërtetë e vështirë t’i rezistosh, sepse shumica prej nesh varen nga telefonat e mençur për të kontrolluar postën elektronike, për të biseduar me të dashurit tanë, dhe madje ta lexojmë lajmin. Por ajo që shumica prej nesh nuk e di është se drita blu e emetuar nga pajisjet tona të çmuara mund të dëmtojë vizionin tonë – dhe në një afat të gjatë mund të ketë edhe një ndikim negativ në shëndetin tonë.Ekspozimi i vazhdueshëm ndaj dritës blu kur shikojmë pajisjet tona mund të ndikojë në sytë tanë kryesisht në dy mënyra:

1. Shikimi në ekranet digjitale

Kjo është efekti më i zakonshëm i përdorimit të pajisjes së zgjeruar. Duke parë në ekran do të thotë që shkalla jonë e ndriçimit zvogëlohet dhe kjo shkakton tendosje të syve. Simptomat përfshijnë sytë e thatë, të dhembshëm dhe / ose të lodhur. Ky problem është i përkohshëm, por mund të bëhet kronik nëse nuk trajtohet.

2. Dëmtimi i Përhershëm i Syrit

Kjo tingëllon si një problem serioz për shkak se është drita blu është pikërisht ajo që ju mendoni se është: drita që lëshon një ngjyrë blu. Dhe kjo është një lloj i dëmshëm i dritës, sepse ka gjatësinë më të lartë të valës së energjisë nga të gjitha llojet e dritës së dukshme. Drita blu mund të depërtojë edhe në pjesën e pasme të syve, gjatë gjithë rrugës përmes filtrave natyrorë të syve tanë. Me kalimin e kohës, kjo mund të kontribuojë për sëmundjet e syve.

Fatmirësisht, ka mënyra për t’i zgjidhur këto dy probleme me sy. Para së gjithash, meqenëse sasia e syrit digjital shkaktohet nga zvogëlimi i reduktuar, zgjidhja është të injorojmë më shumë. Kjo do të mbajë sytë e lubrifikuar. Një metodë tjetër është që të aplikoni rregullin 20-20-20 ku ju shikoni në diçka që është të paktën 20 metra larg për 20 sekonda çdo 20 minuta. Për të dytin, zgjidhja është e thjeshtë: zvogëloni përdorimin e pajisjeve, veçanërisht gjatë natës.

Bisedoni me një mjek të syrit si dhe për të marrë syzet që mund të filtrojnë dritën blu. Duke bërë këto zgjidhje të thjeshta, ju mund t’i mbroni sytë, t’i mbani të shëndetshëm dhe t’i ndihmoni ato të zgjasin më shumë se pajisjet tona.! /Familjadheshendeti.com