Besimi sfidon çdo sprovë

Përgaditi Selami Fejziu

Hutchinson-Gilford progeria syndrome, skr. HGPS

Irina Nezhentseva lindi vajzën e saj 22 vjet më parë në Novy Urengoy te Rusisë dhe e quajti Katja Nezhentseva. Lindja shkoi pa probleme, por pas disa javësh prindërit vunë re diçka të gabuar me të. Ata e çuan atë te mjeku për një kontroll dhe gjetën se Katja kishte një çrregullim gjenetik të lindur të quajtur progeria. Ky është një çrregullim gjenetik jashtëzakonisht i rrallë që manifestohet në formën e plakjes së shpejtë në një moshë të hershme. Progeria shkakton plakjen e trupit te njeriut në moshë tetë herë më shpejtë se normale dhe shanset e një fëmije të lindur me këtë çrregullim janë afërsisht një në 8 milionë. Bashkëshorti i Irinës nuk donte të kishte të bënte me fëmijën, kështu që ai paketoi sendet e tij dhe iku, i la ato nga pas. Atëherë Irina bëri një premtim për ti dhënë sa më shumë dashuri dhe përkushtim vajzës së saj që ajo gjithmonë të ndjehet e dashur. Katjan nuk e shqetësonte pamja e saj derisa ajo filloi shkollën. Pjesa tjetër e fëmijëve kishin frikë nga ajo dhe shpesh e ngacmonin për të parë mënyrën se si do reagonte. Ata e thërrisnin me pseudonimin “gjyshe”. Ajo do të ikte dhe do të qante pasi ajo mendonte se nuk i meritonte fyerjet e tyre.
Duhej pak kohë që Katja të kuptonte se nuk mund të ndryshonte se kush ishte nga jashtë dhe vendosi të pranonte veten. Ajo zgjodhi të jetë e gëzuar dhe e sjellshme që nga ajo kohë, sepse ajo kuptoi se njerëzit do të shikojnë të kaluarën e saj si ajo dukej dhe e shohin atë për personin që ajo ishte. Ajo tha: “Mendova se nuk mund të fitoj zemrën e njerëzve me fytyrën time, por isha në gjendje t’i tërhiqja me dijen, inteligjencën, karizmen dhe mirësinë time dhe jam e sigurt se shpirti i njeriut është më i rëndësishëm. ”Personaliteti i saj i ndritshëm shkëlqeu dhe së shpejti njerëzit rreth saj filluan ta pranonin atë për atë që ishte dhe jo për atë që dukej. Miqtë e saj gjithashtu u bënë mbrojtës të saj dhe do të ruanin Katian kundër kujtdo që u përpoq ta shante atë. Për shkak të shkallës ekstreme të plakjes, shumica e fëmijëve të diagnostikuar me progeria kanë një jetëgjatësi mesatare prej rreth 13 deri në 14 vjeç. Katja është duke sfiduar shanset pasi ajo ka mbushur 22 vjeç këtë vit dhe është ende e shëndetshme. Ajo ka lulëzuar në moshë madhore dhe megjithëse pamja e saj ende ngjan me atë të një qytetare të vjetër, qëndrimi dhe personaliteti i saj është mahnitës. Katja është një grua e re dhe e sigurt, që nuk e turpëron publiku.
Ajo dëshmon për këdo që takon se ajo është ashtu si çdo i ri tjetër i rritur pavarësisht nga mënyra se si duket. Karizmi dhe besimi i saj shumë shpejt tërhoqën sytë e Denisit, i cili ishte i tërhequr nga personaliteti i saj aq sa që i propozoi asaj. Ata u martuan kur ajo ishte 21 vjeç. Menjëherë pas bashkimit të tyre të lumtur, Katja njoftoi se ajo ishte duke pritur një fëmijë. Lajmi i bëri ata ekstremistë edhe të ashpër që kishte njerëz që ishin skeptikë ndaj tyre për të menduar edhe për të pasur një fëmijë, 9 muaj më vonë, ata u bekuan me një fëmijë të shëndetshëm!
“Ndihem kaq mirë dhe jam e kënaqur që unë kam pasur besimin për të ndihmuar veten nëpër të gjitha vështirësitë që kam hasur. Tani, kam një burrë dhe jam bekuar me një djalë të bukur të vogël, kështu që çfarë mund të ketë më mirë “, thotë Katja. Megjithëse akoma nuk ka shërim për gjendjen e Katias, ajo ende jeton jetën e saj në më të mirën. Ajo është me të vërtetë një frymëzim i cili tregon se është e drejta e çdo personi për të jetuar i lumtur./Familjadheshendeti.com