A e dini se …

“Në shtatzëni, qelizat e foshnjës migrojnë në qarkullimin e gjakut të nënës dhe më pas kthehen tek fëmija, quhet “mikrokimerizëm fetale-nënë”.

Për 41 javë, qelizat qarkullojnë dhe shkrihen përpara dhe mbrapa, pas lindjes së foshnjës, shumë nga këto qeliza mbeten në trupin e nënës, duke lënë një gjurmë të përhershme në indet, kockat, trurin dhe lëkurën e nënës dhe shpesh mbeten aty per dekada.

Çdo fëmijë i vetëm që një nënë do të ketë më vonë do të lërë një gjurmë të ngjashme edhe në trupin e saj.

Edhe nëse shtatzënia nuk përfundon ose nëse dështoni, këto qeliza ende migrojnë në qarkullimin e gjakut.

Hulumtimet kanë treguar se nëse zemra e nënës lëndohet, qelizat fetale do të nxitojnë në vendin e lëndimit dhe do të shndërrohen në lloje të ndryshme qelizash që janë të specializuara në riparimin e zemrës.

Fëmija ndihmon në riparimin e nënës, ndërsa nëna e ndërton fëmijën.

Kjo është shpesh arsyeja pse disa sëmundje largohen gjatë shtatzënisë.

Është e mahnitshme se si trupat e nënave mbrojnë foshnjën me çdo kusht, dhe foshnja mbron dhe rindërton shpinën e nënës, në mënyrë që foshnja të zhvillohet dhe të mbijetojë në mënyrë të sigurt.

Nëse jeni nënë, e dini se si mund ta ndjeni intuitivisht fëmijën tuaj edhe kur ai nuk është aty…

Epo, tani ka prova shkencore që nënat e mbajnë atë për vite e vite edhe pasi kanë lindur.

Marrë nga: Web