Rrugë vargjesh

Nga: Dije Lohaj

Sot dëgjova liqenin

Se si dremit ngadalë,

Se si valët trazojnë mallin,

Se si plagët e shkronjave

Lidhin fijet e vargjeve

Në sfondin e një koloriti vuajtjesh.

Dëgjo ritmin,

Atje ku diellit i beson

Dhe vezullimës së hënës,

Kur zbardhin agimet,

Shkodra,

Kosova.

Dallëndyshja vjen e këndo shqip

Në shenjtërinê e valëve të atdheut

E vargjet e Shirokës bëjnë hije,

Rrinë e pinë kafe liqeni me ne,

Rrinë e kujtojnë dorën e butë të nënës.

Vijnë vargjet e na i lajnë sytë,

Me mallin e dallëndysheve,

Në këtë puhizë pranvere,

Derisa me jetë të tërë,

Po perëndonin zvarrë brengat tona,

E detit i fshint ai kalloja

Bajlozët e historisë,

Të rinjë e të vjetër,

Me thekë të shamisë.

/Familjadheshendeti.com