Ballina Blog Faqe 3

KUR VAJZAT E MIA KUPTUAN SE UNË VUAJ NGA KANCERI…!

Nga: Fitore Zenelaj Shumë prej nesh nuk e kanë guximin të ju tregojnë fëmijëve të tyre për të vërtetën e hidhur, sëmundjen e kancerit.Marrëdhënia nënë me vajzë, është e veqantë dhe më ndryshe, e mbushur me dashuri, e formësuar me emocione dhe vlera të cilat nuk jemi në gjendje as t'i përshkruajmë. Kur këto...

Mbështetja e fqinjëve, miqve dhe familjarëve të moshuar gjatë periudhës së distancimit social

Si qenie njerëzore, ne duhet të kemi një qëllim, të kuptojmë se çfarë është ajo që na ndihmon të ngrihemi nga shtrati në mëngjes. Kur jemi më të rinj dhe të moshës së mesme, kjo shtytje mund të vijë nga puna ose ndërveprimi me fëmijët tanë që janë akoma në shtëpi. Ndërsa plakemi, ne dalim në pension...

Testimet për Covid 19

Dy lloje të testeve janë në dispozicion për COVID-19 sot: testet virale dhe ato për antitrupa. Testi viral ju tregon nëse keni aktualisht infeksion.Testi i antitrupave mund t’ju tregojë nëse keni pasur një infeksion të kaluar. Testi i antitrupave mund të mos tregojë nëse keni një infeksion aktual, sepse mund të nevojiten 1-2 javë...

Djegia nga dielli

Ju shtriheni në diell duke shpresuar të merrni një ten ngjyrë ari të shkrirë, ndërkohë që largoheni nga plazhi me pamje si një karavidhe që ka mbetur shumë gjatë në tenxhere. Situatë shumë e njohur për ne apo jo? Pavarësisht paralajmërimeve shëndetësore për dëmin nga rrezet e diellit, shumë prej nesh ende ekspozojmë lëkurën...

Pulmologu Thaqi: respektoni rekomandimet e IKSHP

Nga sot, rrezikojmë me shku në drejtim të asaj ku më nuk do të ketë rendesi numri i të infektuarve e as sheruarve, por gjithçka të matet me numrin e te vdekurve në ditë nga COVID-19. Kjo vlen për krejt ata që ftojnë individë joprofesional në debate televizive dhe thojnë që ky virus nuk...

Ecja: hapat tuaj deri te shëndeti

Ecja është një mënyrë e thjeshtë, e lirë, e angazhimit fizik dhe është ideale për njerëzit e të gjitha moshave dhe niveleve të fitnesit. Është e lehtë të përfshihet në rutinën tuaj të përditshme dhe nuk kërkon pajisje të posaçme. Krahas shumë përfitimeve shëndetësore mendore dhe fizike, ecja mund t'ju ndihmojë të ndiheni pjesë...

Magnezi, mineral me funksion të gjerë në organizëm

Nga: Mr. Ph Laureta Berisha Kosumi, Farmaciste Magnezi është ndër mineralet esenciale për funksionim normal të organizmit tonë, duke ndihmuar shumë procese që kontrollojnë mënyrën e funksionimit të nervave dhe muskujve. Poashtu, ndihmon për të mbajtu eshtra të fortë, ndikon në shëndetin e zemrës dhe mbajtjen e nivelit normal të sheqerit në gjak.

Çka është implanti koklear (IK)

Nga: Antigona Kajtazaj-Miftari, logopede Implanti Koklear (IK) është një pajisje elektronike e cila implantohet tek njeriu në mënyrë kirurgjikale dhe që mundëson dëgjimin tek një person i cili është plotësisht i shurdhër ose që ka një humbje të thellë të dëgjimit. Shpesh i emërtuar me termin veshi bionik, është pajisje e...

Ulçeracionet aftoze

Nga Dr Flamur Lahu  -Paraqesin lezione të dhimbshme mukozale të gojës, që rishfaqen herë pas here. Paraqiten tek 30% e njerëzve të shëndoshë. Janë të mërzitshme për pacientët, sepse edhe lezionet shumë të vogla shkaktojnë dhimbje të mëdha. E keqja e tyre është se, pamundësojnë ushqyerjen e rregullt, e që kjo pastaj e zgjatë...

Këshilla dietologjike për festën e Bajramit

Nga: Dr.Ismail LutolliSubspecialist Dietolog-Nutricionist Festo duke ngrënë shëndetshëm Festa e bajramit për shumicën nga ne përbën momente gëzimi, festimi e vizitash të ndërsjella familjare e shoqërore, që në shumicën e rasteve përcillen edhe me shtrimin për të ngrënë e për të pirë ushqime e pije të ndryshme. Festimi...