Ballina Blog Faqe 2

A e dini se disa nga arsyet pse njërëzit shkojnë të psikologu/psikoterapeuti janë….

Të mos kenë luhatje emocionaleTë menaxhojnë ankthin dhe stresinTe tejkalojnë fobitëTë tejakalojnë depresioninTë ndryshojnë sjelljenTë ç’lirohen nga varësitë…Të menaxhojnë zemëriminTë flejnë më mirëQë të zhvillojnë vlerësimin për vetenTë mësojnë të dashurojnëTë tejkalojnë vetminëTë rigjejnë kënaqëisnë e jetësTë kenë marrëdhënie më të kënaqshme me njërëzit përrethTë ndërtojnë shkathtësi për t’u ballafaquar me veshtiresitë e jetësTë pranojnë gjërat që...

FONTANELA TEK FËMIJËT, KUR DUHET TË MBYLLET?

Ismail Lutolli spec.PediaterSubspecialist Dietolog- Nutricionist ,Subspecialist pediater Hematolog- OnkologStu.Subspecialist Gastro-entero hepatolog A paraqet rrezik pulsimi i fontanelës?Keni frikë se gjatë kujdesit do ta lëndoni fontanelen e foshnjës!Mbyllja e fontanelës tek fëmijët - koha e duhur ?Mbyllja e fontanelës dhe Vit D, a ekziston lidhja në mes tyre? Fontanela tek fëmijët

Oniomania ose shopaholizem – varësia e blerjeve

Kemi dëgjuar shpesh për blerje të tepërta, pa ndonjë nevojë të veqantë dhe pa ndonjë arsye, por nuk e kemi menduar si mani dhe çrregullim i cili ndikon në funksionimin shoqëror dhe rezulton në probleme financiare. Çka është Oniomania? Fillimisht të njohim domethënjen e fjalës oniomani: Fjalë greke, onios-për shitje dhe...

Xhelozia Patologjike

Xhelozia është term që e kemi dëgjuar shumë shpesh kohët e fundit, si pasojë e kësaj xhelozie dhuna dhe vrasjet nuk kanë të ndaluar. Por, çka është xhelozia realisht? Xhelozia mund të luaj një rol të rëndësishëm tek partnerët, por edhe tek të tjerët, është individuale, secili e përjeton dhe e...

Përgatitni trupin tuaj për Ramazan me këto këshilla për shëndetin

Përgatiti: Dr Jeton Zenuni Nuk është e zgjuar ideja që sapo të fillojë Ramazani, trupi juaj automatikisht do të jetë i gatshëm për agjërim. Planifikimi i duhur dhe me kohë, do ta bëjë shumë më të lehtë gjithë këtë proces.Agjërimi i shëndetshëm është i mundur nëse konsumoni ushqime të duhura dhe në sasinë e...

Ushqimet që ndihmojnë në rritjen e numrit të trombociteve

Nga Dr Ismail Lutolli, specialist Pediatër, subspecialist Dijetolog-Nutricionist, subspecialist hematolog-onkolog Trombocitet janë qelizat e gjakut që ndihmojnë gjakun tuaj për t’u ngjizur. Luajnë një rol të rëndësishëm fiziologjik në procesin e koagullimit të gjakut, gjegjësisht në parandalimin e gjakderdhjes. Pra, në rast të prerjes, lëndimeve apo plagëve të hapura, trombocitet e bëjnë ngjizjen e...

A shkakton peri i gjuhës (frenulumi i shkurtër) vonesa apo pengesë në të folur te fëmijët?

Dr Ismail Lutolli, specialist pediatër,Subspecialist Dietolog – Nutricionist,Subspecialist Hematolog Onkolog A mund të jetë shkak i dështimit të gjidhënies pikërisht ekzistimi i perit të gjuhës (frenulumit te gjuhës) në gojën e foshnjës? Kur është koha më e përshtatshme për trajtimin e perit të gjuhës? Trajtimi konservator apo kirurgjikal,...

Autizmi dhe karakteristikat e tij

Nga: Msc. Fatime Sahiti - Psikologe Klinike • Autizmi është një gjendje neuro-zhvillimore e cila karakterizohet nga ndryshimet në sjellje, vështirësi në komunikim, vështirësi në ndërveprim social, interesa të veçanta dhe vështirësi në përpunimin sensorik të informacionit. Këto ndryshime ndikojn që personat me autizëm të kenë sfida të ndryshme në ndërveprim me mjedisin ku...

Rreziku i relaksimit të tepruar të masave për mbrojtje nga virusi Covid 19 me miq dhe familjarë

Shumica prej nesh kemi relaksuar në masë të konsiderueshme kufijtë e mbajtjes së distancës fizike gjatë takimit me miqtë dhe familjen tonë të zgjeruar. Ne madje heqim maskën dhe injorojmë udhëzimin për mbajtjen e distancës prej të paktën një deri dy metra, duke ekspozuar kështu veten dhe më të dashurit tanë ndaj virusit. Është pamje e rëndomtë...

Zhvillimi i fëmijës – Çrregullimet e të folurit dhe gjuhës

Nga: Antigona Kajtazaj -Miftari – logopede Afazia-humbje e plotë e aftësisë për të folurDisfazia-humbje e pjesshme e aftësisë për të folurTestimi i funksioneve tè të folurit behët permes:•Të folurit spontan•përseritje apo repeticioni•të kujtuarit dhe evokimi i fjalëve•të kënduarit•të kuptuarit e të folurit•aftësia për të lexuar•vizatimi•gjestikulacioni•llogaritja Të folurit spontanMbledhja e të dhënave...