đź”” “Nuk mund t’a kalosh jetĂ«n duke lejuar dhimbjen tĂ« tĂ« diktoj jetĂ«n tuaj!?”

⏩ Dhimbja e vazhdueshme shoqërohet me ndryshime në sistemin nervor (nervat, palcën kurrizore dhe trurin). Gjatë gjithë jetës sonë sistemi ynë nervor ndryshon dhe përshtatet për të na ndihmuar të mësojmë dhe të përballemi me përvoja të ndryshme. Kjo quhet neuroplasticitet. Megjithatë, ndonjëherë ky proces normal i përshtatjes dhe ndryshimit bëhet jonormal. Nuk është më e dobishme. Dhimbja e vazhdueshme është një shembull i kësaj.

⏩ Disa ndryshime nĂ« sistemin nervor ndikojnĂ« nĂ« mĂ«nyrĂ«n se si truri kupton informacionin qĂ« merr pĂ«r dhimbjen dhe gjĂ«ra tĂ« tilla si prekja ose lĂ«vizja. NĂ« rrethana tĂ« tilla, aktivitetet e pĂ«rditshme qĂ« nuk duhet tĂ« shkaktojnĂ« dhimbje mund tĂ« shkaktojnĂ« dhimbje. Dhimbja mund tĂ« pĂ«rkeqĂ«sohet duke qĂ«ndruar nĂ« njĂ« pozicion pĂ«r periudha tĂ« shkurtra. Zona e prekur mund tĂ« jetĂ« e ndjeshme ndaj presionit tĂ« lehtĂ«, dhe nganjĂ«herĂ« nĂ« prekje shumĂ« tĂ« lehtĂ«. Shpesh kjo dhimbje mund tĂ« pĂ«rhapet nĂ« zonat afĂ«r ose nĂ« pjesĂ«n e kundĂ«rt tĂ« trupit. Kjo shpesh quhet “sensibilizimi qendror”.

Me respekt,
Dr Besim A. Demolli
Mjek reumatolog